Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό εξίμισι ετών ο PMI της ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες από 56 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit. Παραπέμπει σε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το δ' τρίμηνο.

Σε υψηλό εξίμισι ετών ο PMI της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 διαμορφώθηκε ο PMI της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση.

Ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες (όσο η αρχική εκτίμηση) από 56 μονάδες τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες (όσο η αρχική εκτίμηση) από 55 τον Οκτώβριο, καταγράφοντας υψηλό εξαμήνου.

Τα τελικά στοιχεία για τον σύνθετο PMI νέων δραστηριοτήτων ήταν καλύτερα των αρχικών, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 57,3 μονάδες από 56,9 που ήταν η αρχική εκτίμηση και έναντι των 56,6 μονάδων τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011.

Αντιθέτως, λίγο χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης ήταν τα τελικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες (52,4 η αρχική εκτίμηση), αμετάβλητος σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Όπως σχολίαζε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IHS Markit, Chris Williamson, τα καλά στοιχεία του Νοεμβρίου δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα «ζωηρό» τέλος του έτους. «Δεδομένης της ισχύος της ανάπτυξης των παραγγελιών και των προσλήψεων, καθώς και του αυξημένου επιπέδου της επιχειρηματικής αισιοδοξίας, η ευρωζώνη θα ξεκινήσει το νέο έτος με σταθερό πάτημα».

Κατά τον ίδιο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν παραπέμπουν σε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το δ’ τρίμηνο στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v