Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tραμπ: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

Στο πρωτοφανές βήμα προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις αντιδράσεις. Ετοιμάζει σχέδιο μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας, αλλά ανέβαλε την κίνηση για έξι μήνες. Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ.

Tραμπ: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

Την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της διαμάχης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Όπως ανέφερε, η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν έκανε τίποτα για να επιτευχθεί ειρήνη. Παράλληλα, υποστήριξε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να καθορίσει ποια είναι η πρωτεύουσα του. 

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ακόμα πως έδωσε οδηγία στο υπουργείο Εξωτερικών να αναπτύξει σχέδιο για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Λίγο αργότερα υπέγραψε διάταγμα για την αναβολή της μεταφοράς της πρεσβείας για έξι μήνες. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην παροχή βοήθειας για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Τόνισε πως σκοπεύει να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και επισήμανε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών αν το θέλουν οι δύο πλευρές. 

Νετανιάχου: Ειρηνευτική συμφωνία μόνο με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζοντας της ως ένα ιστορικό ορόσημο. 

Σε προηχογραφημένο μήνυμα του, ο κ. Νετανιάχου υποστήριξε πως οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο ίδιος κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. 

Aμπάς: Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, καταδίκασε και απέρριψε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. 

«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η απόφαση του κ. Τραμπ ισοδυναμεί με την απώλεια του ρόλου του ειρηνευτικού διαμεσολαβητή από τις ΗΠΑ. 

Καταδικάζει την απόφαση ο Μακρόν

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε λυπηρή την μονομερή απόφαση του κ. Τραμπ, τονίζοντας πως δεν έχει τη στήριξη της Γαλλίας. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο κ. Μακρόν, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν τη βία. 

 

Αντίθετη και η Τερέζα Μέι με την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

"Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της", είπε ο εκπρόσωπος. "Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή", πρόσθεσε.

Κατάρ: Θανατική καταδίκη για την ειρήνη η απόφαση των ΗΠΑ 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε "θανατική καταδίκη" για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον "επικίνδυνη κλιμάκωση", όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Μεξικό: Η πρεσβεία θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το Μεξικό θα παραμείνει προσηλωμένο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε.

"Το Μεξικό θα διατηρήσει τη στενή και φιλική διμερή σχέση του με το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού (του Ισραήλ) Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας και θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις ιστορικές διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί "μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης".

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής για να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, γνωστοποίησε η προεδρία του οργάνου, την οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα η Ιαπωνία.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει τη συνεδρίασή του συζητώντας άλλα θέματα περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και το θέμα της Ιερουσαλήμ θα εξεταστεί κατόπιν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ και να το ενημερώσει δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ την Τετάρτη, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Καρλ Σκάου.

Μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 υπογράμμιζε ότι ο Οργανισμός «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967», κάτι που συμπεριλάμβανε «την Ιερουσαλήμ», πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων».

Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που αψήφησε τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Τραμπ η Ουάσινγκτον να ασκήσει το βέτο της.

Μετά την ομιλία του Τραμπ την Τετάρτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σε δημοσιογράφους: «έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

«Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», συνέχισε. «Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω (την προσπάθεια) οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι αντίθετα εξήρε την απόφαση του Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη και σωστή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v