Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Βλέπει «εντάσεις» στην κινεζική οικονομία

To οικονομικό σύστημα της Κίνας έχει τρεις σημαντικές «εντάσεις», σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η οποία εντοπίζει τις αιτίες στη μετατροπή της χώρας σε καταναλωτική οικονομία. Προτάσεις βελτίωσης της οικονομικής σταθερότητας.

ΔΝΤ: Βλέπει «εντάσεις» στην κινεζική οικονομία

Η μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διήρκεσε δύο χρόνια και εντόπισε εντάσεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την κινεζική οικονομία, οι οποίες προκλήθηκαν καθώς η χώρα εγκαταλείπει τον ρόλο του «παγκόσμιου εργοστασίου» και μετατρέπεται σε καταναλωτική οικονομία, ανέφερε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το CNBC, μεταξύ των «εντάσεων που εντοπίστηκαν στο κινεζικό οικονομικό σύστημα είναι η ταχεία συσσώρευση επικίνδυνων πιστώσεων, η οποία οφείλεται εν μέρει στις έντονες πολιτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, για να διατηρήσουν ανοικτές τις μη βιώσιμες εταιρείες, αντί να τις αφήσουν να αποτύχουν. 

Αυτές οι επιχειρήσεις δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερο χρέος, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους ανάπτυξης που έθεσαν οι αρχές.

'Ενα άλλο ζήτημα που εντοπίστηκε από τον διεθνή οργανισμό είναι ότι υπήρξε «ηθικός κίνδυνος και υπερβολική ανάληψη κινδύνου», εξαιτίας της νοοτροπίας που υπήρχε ότι η κυβέρνηση θα σώσει τις κρατικές επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v