Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λευκός καπνός» για νέο παγκόσμιο εποπτικό πλαίσιο τραπεζών

Η Bασιλεία ΙV θα επιβάλει όρια στο πόσο μπορούν να αποκλίνουν τα μοντέλα υπολογισμού κινδύνων των μεγάλων τραπεζών από τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς των ρυθμιστικών αρχών.

«Λευκός καπνός» για νέο παγκόσμιο εποπτικό πλαίσιο τραπεζών

Η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο αποκαλείται Bασιλεία ΙV από τη βιομηχανία, θα επιβάλει όρια στο πόσο μπορούν να αποκλίνουν τα μοντέλα υπολογισμού κινδύνων των μεγάλων τραπεζών από τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς των ρυθμιστικών αρχών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μέχρι τον περασμένο μήνα η Γαλλία και η Γερμανία ήταν ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, γιατί θεωρούσαν ότι θα έπληττε δυσανάλογα τις τράπεζες τους.

Ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία στη Βασιλεία ΙV, οι τράπεζες θα έχουν περισσότερο χρόνο να υιοθετήσουν τους κανόνες για το πώς θα υπολογίζουν τα κεφάλαια στον επενδυτικό τους βραχίονα. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμαρτυρηθεί πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δεσμευτεί πλήρως με την εφαρμογή αυτών των κανονισμών. Η εφαρμογή τους μετατέθηκε για το 2022 από το 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως οι νέοι παγκόσμιοι τραπεζικοί κανονισμοί που συμφωνήθηκαν την Πέμπτη θα εφαρμοστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνοντας υπόψη τις «ιδιαιτερότητες» του τραπεζικού τομέα του μπλοκ, χρησιμοποιώντας πλήρως το συμφωνημένο διάστημα εφαρμογής ως το 2026. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v