Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριά ήττα για Μέι στο Βρετανικό κοινοβούλιο

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο και δικαίωμα βέτο σε κάθε συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες. Αντάρτες στο κόμμα της Τερέζα Μέι ανέτρεψαν τα δεδομένα. Ταπεινωτική η ήττα για την πρωθυπουργό.

Βαριά ήττα για Μέι στο Βρετανικό κοινοβούλιο

Η Τερέζα Μέι δέχτηκε την πρώτη της μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα καθώς φιλοευρωπαίοι Tories στήριξαν την κίνηση που επιμένει ότι το κοινοβούλιο πρέπει να έχει «πλήρη ψήφο» για το Brexit πριν οποιαδήποτε συμφωνία αρχίσει να εφαρμόζεται από τους υπουργούς. Η ψηφοφορία κατέληξε σε 309 ψήφους κατά της κυβερνητικής θέσης, έναντι 305 υπέρ παρότι καταγγέλλεται ότι υπήρξε «bullying», όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η ψηφοφορία έγινε για ρύθμιση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα περάσει οποιαδήποτε συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέσω νομοθεσίας πριν την εφαρμόσει. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι χρειάζεται ελευθερία ώστε να αρχίσει να κάνει τις προετοιμασίες για το Brexit αμέσως μόλις υπήρχε συμφωνία. Έδινε μόνο τη διαβεβαίωση ότι θα υπήρχε μια πλήρης ψηφοφορία, που ωστόσο δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα γίνονταν πριν από το ίδιο το Brexit.

Πρόκειται για ένα «ντροπιαστικό» πισωγύρισμα για την Τερέζα Μέι μια μόλις ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που αναμένονταν να είναι πανηγυρική για την συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξάνει επίσης τα ερωτήματα για το εάν μπορεί να ελέγξει το κοινοβούλιό της και να έχει πλειοψηφία που θα στηρίξει το όραμά της για το Brexit.

Οι βουλευτές πλέον θα έχουν το δικαίωμα του veto στην συνθήκη εξόδου πριν η Βρετανία αφήσει την ΕΕ αν δεν τους αρέσουν οι όροι της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v