Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα που στέλνει η Κύπρος για τα κόκκινα δάνεια

Δυστοκία στην ουσιαστική αντιμετώπιση των NPLs, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 9% μέσα στην τελευταία τριετία. Τα προβλήματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και οι κινήσεις συνεργασίας με εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Τα μηνύματα που στέλνει η Κύπρος για τα κόκκινα δάνεια

«Να σημειώσω πως αποτελεί παραδοχή από διεθνείς οργανισμούς ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αρκετά χρονοβόρα. Ευελπιστώ ότι οι επίπονες προσπάθειες που καταβάλλονται θα αποφέρουν τα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα, ώστε η περίοδος που θα χρειαστεί για οριστική λύση του προβλήματος να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη».

Αυτά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, διαψεύδοντας όσους αισιόδοξους εκτιμούσαν ότι αρκούσε ένα ανοδικό τίναγμα της οικονομίας για να διευθετηθεί η κατάσταση.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα ίδια τα στοιχεία στην Κύπρο, καθώς ενώ η οικονομία έχει «τρέξει» με ένα αθροιστικό +9% στο ΑΕΠ κατά την τελευταία τριετία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν μόνο κατά 4 δισ. ευρώ από την αρχή του 2015 έως και τα μέσα του 2017 (στο 45% των συνολικών χορηγήσεων, με τις αυξημένες προβλέψεις να οδηγούν σε άνοδο του δείκτη κάλυψης στο 46,7%), βελτίωση που είναι χαμηλότερη της αναμενόμενης, σύμφωνα με την κα Γιωρκάτζη.  

Η ουσία είναι ότι οι τράπεζες εκχωρούν τη διαδικασία διαχείρισης των δανείων τους σε εξειδικευμένες εταιρείες, χωρίς μέχρι σήμερα το θέμα της δημιουργίας «κακής τράπεζας» να φαντάζει ως ιδιαίτερα πιθανό, παρά το ότι κάποιες αναφορές έχουν γίνει κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα, στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς και ελπίζεται πως η συνεργασία με την ισπανική Altamira θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό ωστόσο που αναμένεται να δούμε είναι το πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη διαδικασία.

Επιπρόσθετο πονοκέφαλο στους κυβερνητικούς και τραπεζικούς αξιωματούχους της Κύπρου αποτελεί η βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να… μην επιδείξει χαλαρή στάση στο ζήτημα του ελέγχου της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, έθεσε πρόσφατα για πρώτη φορά δημόσια τις παρενέργειες του καθεστώτος υπερρύθμισης, που τείνει να δημιουργηθεί στον χρηματοοικονομικό τομέα της Ευρώπης.

«Πρέπει να έχουμε υπόψη το τι συμβαίνει και εκτός Ευρώπης και να διασφαλίζουμε ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα χάσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι του αμερικανικού και ασιατικού χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω ενός υπερβολικά αυστηρού εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες των κυπριακών τραπεζών αντανακλώνται τόσο στις λογιστικές τους καταστάσεις, όσο και στην πορεία των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.

Έτσι, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα υποχρεώθηκε κατά το πρώτο μισό του 2017 σε πτώση των καθαρών του εσόδων από τόκους (τα δεύτερα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη, ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων χορηγήσεων προκειμένου να τονωθεί η οικονομία) και σε αύξηση των προβλέψεών τους, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από την ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι καταθέσεις αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη αναβαθμίστηκε και η Τράπεζα Κύπρου μηδένισε την έκθεσή της στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης ELA.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να είχε κάνει ένα «front running» πριν την ένταξή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ωστόσο από τότε καταγράφει σημαντικές απώλειες (από τα 3,30 στα 2,50 ευρώ, κεφαλαιοποίηση στο 1,115 δισ. ευρώ).

Πτωτική επίσης είναι και η πορεία της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ, καθώς ξεκίνησε τη χρονιά από το 0,80 ευρώ, για να φτάσει σήμερα στο 0,61 ευρώ (κεφαλαιοποίηση στα 124,4 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v