Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερη σαφήνεια ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ από την Τερέζα Μέι

Εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα λέει η Άγκελα Μέρκελ. Να αποφασίσει το είδος της μελλοντικής σχέσης που θέλει μετά το 2019 η κ. Μέι, τονίζει ο ολλανδός πρωθυπουργός. Δεν βλέπει εμπόδια ο αυστριακός καγκελάριος.

Περισσότερη σαφήνεια ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ από την Τερέζα Μέι

Οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν από την Τερέζα Μέι μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές συνομιλίες της χώρας, καθώς το μπλοκ προετοιμάζεται να ανοίξει το δρόμο για την επόμενη φάση των συνομιλιών του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να «αποφασίσει» για το είδος της μελλοντικής σχέσης που επιδιώκει μετά το 2019.

«Η Τερέζα Μέι κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την επόμενη φάση και αυτή είναι μάλλον μια καλή διαπραγματευτική τακτική. Φυσικά, έχοντας τώρα περάσει από την πρώτη φάση, πρέπει να καταλάβει πώς βλέπει αυτή τη μελλοντική σχέση. Τώρα, πρέπει να αποφασίσει το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο κ. Ρούτε.

Η ΕΕ θα προετοιμαστεί για τις κατευθυντήριες γραμμές της δεύτερης φάσης του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταγράψουν την «επαρκή πρόοδο» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αύριο. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «χαιρετίζει» την πρόοδο του Brexit , αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αρχίσουμε τη δεύτερη φάση», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Τώρα είναι «απαραίτητο να βάλουμε τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο. Χρειαζόμαστε ένα Άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της βρετανικής βουλής να γίνεται ψηφοφορία για οποιαδήποτε συμφωνία αναφορικά με το Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι το μπλοκ δεν θα  επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία που μπορεί να απορρίψει το κοινοβούλιο το 2019.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι η Τερέζα Μέι θα διαπραγματευτεί κάτι, θα διαπραγματευτούμε κάτι μαζί και πάλι θα πάει στη βουλή για να το συζητήσει, αυτό δεν κάνει καλό στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Σαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο Κρίστιαν Κερν, ο απερχόμενος καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit θα είναι «ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό συμβόλαιο και η διεθνής συμφωνία θα εγκριθεί από το αυστριακό κοινοβούλιο. Αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση που θα δούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν βλέπω λοιπόν κανένα άλλο εμπόδιο», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v