Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Βλέπει και το 2018 πιέσεις στα περιθώρια των τραπεζών της Δ. Ευρώπης

Τα χαμηλά επιτόκια και ο έντονος ανταγωνισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών, εκτιμά η Fitch.

Fitch: Βλέπει και το 2018 πιέσεις στα περιθώρια των τραπεζών της Δ. Ευρώπης

Oι πιέσεις στα κέρδη των τραπεζικών της Δυτικής Ευρώπης θα συνεχιστούν και το 2018, αλλά θα περιοριστούν από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, εκτιμά η Fitch.

O οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως οι προοπτικές των τραπεζικών τομέων της περιοχής είναι σταθερές, αλλά τα χαμηλά επιτόκια και ο έντονος ανταγωνισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια.

Οι πολύ χαμηλές απομειώσεις της αξίας δανείων, οι οποίες τόνωσαν τα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης το 2017, θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες αλλά δεν θα επιστρέψουν στους ιστορικούς μέσους όρους. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα βοηθήσει τις τράπεζες που προσπαθούν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει στην έκθεση της η Fitch.

Σημειώνει ωστόσο, πως οι τράπεζες με πολύ χαμηλή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού οι οποίες σχεδιάζουν ή αναγκάζονται να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπορεί να αναγκαστούν να αντλήσουν κεφάλαια σε δύσκολες συνθήκες. Στην Ιταλία, η Fitch υπολογίζει πως οι τράπεζες θα μεταφέρουν τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια τους ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Η Ιταλία είναι μια από τις δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου ο τραπεζικός τομέας έχει αρνητικό outlook από την Fitch, μαζί με αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v