Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ πίεσαν για αλλαγή μηνύματος στους επενδυτές

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ ήθελαν να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση πως θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων αν επιδεινωθεί το outlook.

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ πίεσαν για αλλαγή μηνύματος στους επενδυτές

Μια μειονότητα αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήθελαν ο Μάριο Ντράγκι να στείλει σήμα ότι η ΕΚΤ μπορεί να άρει την υπόσχεση για παροχή νομισματικής τόνωση αν ο πληθωρισμός ενισχυθεί, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές την Πέμπτη.

Αλλά τα «γεράκια» αυτά ήταν μειοψηφία, καθώς τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επέλεξαν να διατηρηθεί η δέσμευση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο και ότι θα κρατήσει στη συνέχεια τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσαν οι πηγές.

«Ορισμένοι άνθρωποι ήθελαν να πουν πως αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται, θα αναγκαστούμε πιθανότατα να αλλάξουμε την μελλοντική καθοδήγηση» σημείωσε μια από τις πηγές.

Η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη δίνει τροφή στους επικριτές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 2,55 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ, όπως ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Νοτ.

Αλλά η εκτίμηση του πως οι αγορές ομολόγων έχουν κάνει τον κύκλο τους δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Τα «γεράκια» προσπαθούσαν να κερδίσουν μια συναίνεση στο μήνυμα που θα έστελνε η ΕΚΤ σήμερα στις αγορές, ώστε να λαμβάνει υπόψη το καλύτερο οικονομικό outlook, αλλά δεν κέρδισαν καμία, επισήμαναν οι πηγές.

Μια από τις προτάσεις τους ήταν να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι ο πληθωρισμός να πλησιάσει στον στόχο ή υπόσχεση πως θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων αν επιδεινωθεί το outlook.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v