Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ξεκινούν διερευνητικές επαφές με CDU/CSU οι Σοσιαλδημοκράτες

Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Εάν οι διερευνητικές επαφές στεφθούν με επιτυχία, θα ακολουθήσουν περί τα τέλη Ιανουαρίου οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την κυβερνητική συνεργασία.

Γερμανία: Ξεκινούν διερευνητικές επαφές με CDU/CSU οι Σοσιαλδημοκράτες

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Γερμανία συμφώνησε να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU της Αγκελα Μέρκελ και το CSU. 

Ο αρχηγός του SPD, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία για έναρξη των συνομιλιών δεν δεσμεύει το κόμμα στον σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως ανέφερε ο κ. Σουλτς, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, η προεδρία του κόμματος θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό ή θα στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Η ηγεσία του SPD συνεδρίαζε σήμερα προκειμένου να συζητήσει την πρόσκληση των συντηρητικών για έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπισμού. 

Το SPD, το οποίο εμφάνισε τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις στην μεταπολεμική περίοδο τον Σεπτέμβριο, είχε αρχικά σχεδιάσει να "ανανεωθεί" από την θέση της αντιπολίτευσης, ωστόσο δέχθηκε πιέσεις να επανεξετάσει τη στάση του όταν η Μέρκελ απέτυχε να σχηματίσει πολυκομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Deutsche Welle, σε περίπτωση που το προεδρείο του SPD δώσει σήμερα, όπως αναμένεται, το πράσινο φως για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την CDU/CDU, οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Εάν αυτές οι συνομιλίες -που έχουν στόχο να διερευνήσουν εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε βασικά πεδία πολιτικής- στεφθούν με επιτυχία, τότε θα ακολουθήσουν περί τα μέσα/τέλη Ιανουαρίου οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα λεπτομερές κείμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v