Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Θα επανεξετάσει τη στάση της στις αρχές του 2018

Ενώ ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε την καλύτερη ανάπτυξη τον Δεκέμβριο, αντιστάθηκε στις προτάσεις των μελών της ΕΚΤ να αλλάξει τη φρασεολογία της ΕΚΤ, κρατώντας ανοιχτό τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

ΕΚΤ: Θα επανεξετάσει τη στάση της στις αρχές του 2018

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει την πολιτική επικοινωνίας της στις αρχές του 2018, αναπροσαρμόζοντας σταδιακά τη φρασεολογία της, ώστε να αντανακλά τις βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές, αναφέρουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο. 

Μια αλλαγή στη φρασεολογία της ΕΚΤ αναμένεται να εκληφθεί από τους επενδυτές ως σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να περιορίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

«Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται αναφορικά με τη νομισματική πολιτική και το guidance μπορεί να επανεξετασθεί στις αρχές του επόμενου έτους» αναφέρουν τα πρακτικά, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία θα πρέπει να επανεξετασθεί σταδιακά.

Σύμφωνα με το Reuters, τα πρακτικά δείχνουν ότι τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας θεωρούν πως εντείνεται η σημασία των αναφορών τους στη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Τα πρακτικά δείχνουν επίσης ότι ενώ ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε την καλύτερη ανάπτυξη τον Δεκέμβριο, αντιστάθηκε στις προτάσεις να αλλάξει τη φρασεολογία της ΕΚΤ, κρατώντας ανοιχτό τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων και διατηρώντας και τη δέσμευση να αυξήσει την κλίμακα των αγορών, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, μια πρώτη αλλαγή στη φρασεολογία θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη της δέσμευσης να αγοράζει ομόλογα έως ότου ο πληθωρισμός οδηγηθεί κοντά στους στόχους της κεντρικής τράπεζας. 

       

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v