Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Προβληματισμός από το οξύ προεκλογικό κλίμα

Οικονομικοί κύκλοι δηλώνουν δυσαρέσκεια για το οξύ πολιτικό κλίμα που επικρατεί κατά την προεκλογική περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και οι «πολιτικοί αγιοβασίληδες»…

Κύπρος: Προβληματισμός από το οξύ προεκλογικό κλίμα

Λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των επικείμενων προεδρικών εκλογών (28 Ιανουαρίου) και οι οικονομικοί παράγοντες της Κύπρου ανησυχούν μήπως το οξύ προεκλογικό κλίμα επηρεάσει αρνητικά στον μέλλον την τοπική οικονομία.

Με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης:

Πρώτον, υπερτερεί καθαρά έναντι των δύο βασικότερων αντιπάλων του (του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου που στηρίζεται από το κεντρώο ΔΗΚΟ και του κ. Σταύρου Μαλά που έχει προταθεί από το αριστερό ΑΚΕΛ), η διαφορά των οποίων όμως βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους. Άρα, θεωρείται αβέβαιο το ποιος εκ των δύο θα περάσει στο δεύτερο εκλογικό γύρο και 

δεύτερον, ο κ. Αναστασιάδης εκτιμάται ότι θα επικρατήσει έναντι οποιουδήποτε εκ των δύο «περάσει» στο δεύτερο γύρο.

Μεταξύ των οικονομικών κύκλων, αναγνωρίζεται πως ο κ. Αναστασιάδης κατάφερε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του όχι μόνο να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, αλλά και να επαναφέρει την οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4%, παράλληλα με ένα πλεονασματικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και δείκτη δημόσιου χρέους λίγο πάνω από το 100%.

Επίσης, σε κανένα από τα προγράμματα των κυριότερων αντιπάλων του κ. Αναστασιάδη δεν περιλαμβάνονται εξαγγελίες που θα μπορούσαν να… τινάξουν την κυπριακή οικονομία στον αέρα.

Ωστόσο, το προεκλογικό πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο, με μεγάλη κουβέντα να γίνεται για όσα συνέβησαν τόσο πριν τη θητεία Αναστασιάδη, όσο και κατά τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας αυτής, η οποία συνδυάστηκε με την είσοδο στο μνημόνιο και το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων σε Κύπρου και Λαϊκή.

Πολύς λόγος επίσης γίνεται και για το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, με ορισμένους να αναφέρονται στη δημιουργία «κακής τράπεζας» και άλλους να φοβούνται πωλητήρια «λαϊκών κατοικιών» σε funds του εξωτερικού. Εκτιμάται μάλιστα, ότι κατά την προεκλογική περίοδο κάποιες ενέργειες για την διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, ίσως και να «πήγαν πίσω».

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, δεν είναι τυχαίο πως η κρατικά ελεγχόμενη σήμερα Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έσπευσε προεκλογικά να δηλώσει πως προτίθεται μέσα στο 2018 να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ (στρατηγικό επενδυτή προτείνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, πλειοψηφία από το δημόσιο και κανέναν ιδιώτη με ποσοστό άνω του 5% θέλει το ΑΚΕΛ).

Η συνεχιζόμενη δυστοκία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρά την σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας έχει άλλωστε οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των εισηγμένων τραπεζών (Κύπρου και Ελληνικής) στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Τέλος, από το προεκλογικό κλίμα, κάθε άλλο παρά απουσίασε και η παροχολογία. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Σταύρος Μαλάς χαρακτήρισε αντίπαλους υποψηφίους ως «πολιτικούς αγιοβασίληδες» και ως άτομα που δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Γενικότερα, υπάρχουν υποσχέσεις για επαναφορά/διεύρυνση κοινωνικών παροχών του παρελθόντος, ενώ αντίθετα φαίνεται πως στο εκλογικό σώμα να επικρατεί ένα κλίμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης».

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου, δεν έχει σημασία μόνο το ποιος τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και το πόσο λυμένα θα είναι τα χέρια του να πάρει αποφάσεις. Και αυτό γιατί η ψήφιση οποιουδήποτε νόμου απαιτεί την έγκρισή του από τρία τουλάχιστον πολιτικά κόμματα. Έτσι, ένα από τα ερωτήματα που τίθεται σε περίπτωση (το πλέον πιθανό σενάριο) επανεκλογής του κ. Νίκου Αναστασιάδη το πόσο υποστηρικτικό θα είναι το ΔΗΚΟ, που κατά τα προηγούμενα χρόνια «έβαλε πλάτη» ψηφίζοντας αρκετά από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι μεν πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε θετική τροχιά ανάπτυξης, ωστόσο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προκειμένου η ανάπτυξη αυτή να αποδειχτεί διατηρήσιμη.

Και ίσως μετά τις εκλογές, η μεταρρυθμιστική διάθεση να περιοριστεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v