Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Απεργία για 10.000 εργάτες της Daimler

Μια πρόταση για μισθολογική αύξηση 2% είναι περισσότερο πρόκληση, δήλωσε ο επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου IG Metall. Tην Παρασκευή η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Γερμανία: Απεργία για 10.000 εργάτες της Daimler

Δεκάδες χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες απέργησαν την Τρίτη στη Γερμανία, στηρίζοντας το αίτημα του συνδικάτου IG Metall για αύξηση μισθού 6% και το δικαίωμα σε μείωση του ωραρίου.

Οι εργάτες οργανώνουν τέτοιες προειδοποιητικές απεργίες από την προηγούμενη εβδομάδα, μια συνηθισμένη τακτική στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μισθών στη Γερμανία. Την Τρίτη περίπου 33.000 εργαζόμενοι έλαβαν μέρος στην απεργία, μεταξύ των οποίων και 10.000 της Daimler, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 425.000 από την περασμένη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το IG Metall ανέφερε ότι θα αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή αν θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Η πρόταση που έχουν καταθέσει οι εργοδότες απέχει πολύ από το να είναι δίκαιη» δήλωσε ο επικεφαλής του IG Metall σε συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη. «Μια πρόταση για μισθολογική αύξηση 2% είναι περισσότερο πρόκληση» πρόσθεσε.

Το IG Metall απαιτεί επίσης οι εργαζόμενοι να έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 28 από 35 αν μεγαλώνουν παιδιά και φροντίζουν ηλικιωμένους ή άρρωστους συγγενείς και να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν σε πλήρες ωράριο μετά από δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v