Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων για μεταρρύθμιση ευρωζώνης

Εκκληση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης απευθύνουν 14 οικονομολόγοι ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Μακρόν. Ποια είναι τα έξι βασικά σημεία της πρότασης τους.

Πρόταση Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων για μεταρρύθμιση ευρωζώνης

Κορυφαίοι Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι απηύθυναν έκκληση για μια μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, προτείνοντας μεταξύ άλλων ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και ένα πανευρωπαϊκό «ασφαλές στοιχείο ενεργητικού» ως εναλλακτική στα κρατικά ομόλογα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde και στη FAZ, η ομάδα των οικονομολόγων παρουσίασε μια ατζέντα έξι σημείων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος του ευρώ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πολλά από τα σημεία απηχούν τις ιδέες που είχε υποστηρίξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις γερμανικές ανησυχίες για την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου.

«Η κρίση αποκάλυψε ταυτόχρονα την αδυναμία της αρχικής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, την ισχύ της δέσμευσης των κρατών μελών και των πολιτών τους στην ακεραιότητα του και το βάθος των διαφωνιών για την μεταρρύθμιση του» γράφουν οι οικονομολόγοι.

Οι έξι προτάσεις είναι:

α)ο περιορισμός της ποσότητας του χρέους μιας χώρας που μπορεί να κατέχει μια τράπεζα και η παροχή πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων.

β)η εστίαση περισσότερο σε μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης του χρέους και λιγότερο σε στόχους για τα διαρθρωτικά ελλείμματα.

γ)να επιτραπεί στα κράτη να αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους.

δ)η δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ε.Ε. που θα βοηθάει τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη.

ε)η δημιουργία «ασφαλών στοιχείων ενεργητικού» που θα καλύπτονται από εθνικό κρατικό χρέος από όλη την ευρωζώνη.

στ)η εγκαθίδρυση ενός δημοσιονομικού επόπτη ανεξάρτητου από πολιτικούς.

Μεταξύ των 14 ακαδημαϊκών που υπογράφουν το άρθρο είναι ο Kλέμεν Φούεστ, διευθυντής του Ifo και Ζαν Πιζανί-Φερί του ινστιτούτου Bruegel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v