Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Συζητάμε μόνο πλήρη ένταξη στην ΕΕ

«Δεν παίρνουμε στα σοβαρά» τις προτάσεις για προνομιούχο σχέση, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. Η ΕΕ δεν τηρεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και «τεχνικά δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή», τόνισε ο κ. Τσελίκ.

Τουρκία: Συζητάμε μόνο πλήρη ένταξη στην ΕΕ

Η Τουρκία θα απέρριπτε οποιαδήποτε προσφορά για εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πλην της πλήρους ένταξης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε συνέντευξή του στο Reuters, προειδοποιώντας πως η τρέχουσα κατάσταση δεν δίνει κανέναν λόγο στην Τουρκία να διατηρήσει τη συμφωνία της με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

«Μια προνομιούχο σχέση ή παρόμοιες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε στα σοβαρά. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Ομέρ Τσελίκ.

«Όπως και να ονομαζόταν, μια προνομιούχος εταιρική σχέση ή συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία, μια τέτοια προσφορά δεν θα εξεταστεί καν από την Τουρκία» πρόσθεσε.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πως οι συζητήσεις θα πρέπει να αλλάξουν επίκεντρο προσοχής, αναφέροντας την πιθανότητα εταιρικής σχέσης που δεν θα αφορούσε στην πλήρη ένταξη.

Η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχία για τις επιχειρήσεις καταστολής κατά των υπόπτων υποστηρικτών της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, στο πλαίσιο των οποίων έχουν συλληφθεί περίπου 50.000 άνθρωποι και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα 150.000 άτομα, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και δικαστές.

Ο κ. Τσελίκ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί όλα τα σημεία της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως η χρηματοοικονομική βοήθεια των 3 δισ. ευρώ «δεν λειτουργεί καλά», δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει εξέλιξη στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ. «Τεχνικά, δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να διατηρήσει αυτή τη συμφωνία», είπε ο κ. Τσελίκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v