Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμο το σχέδιο Ντράγκι για ασφαλή «ευρωομόλογα»

Η πρόταση προβλέπει την τιτλοποίηση κρατικών ομολόγων σε χρεόγραφα με τρία τμήματα (tranches) από μεγάλες τράπεζες ή τον ESM. Αναγκαία η έκδοση ειδικής νομοθεσίας από την Κομισιόν.

Ετοιμο το σχέδιο Ντράγκι για ασφαλή «ευρωομόλογα»

Το σχέδιο για μια νέα κατηγορία ασφαλών χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού για την ενίσχυση της ευρωζώνης θα δημοσιευτεί πολύ σύντομα, μετά από ένα χρόνο καθυστέρηση, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Η έκθεση, την οποία έχει παραγγείλει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα περιλαμβάνει μια πρόταση για την τιτλοποίηση κρατικού χρεους από τα 19 κράτη μέλη σε ένα χρεόγραφο που θα μπορεί να αντέχει την χρεοκοπία ενός ή παραπάνω χωρών χωρίς να προκαλεί μετάσταση.

Η πρωτοβουλία για ένα ευρωπαϊκό ασφαλές ομόλογο ξεκίνησε το 2016 ως ένα μέσο για να αποφευχθεί μια επανάληψη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο, με επικεφαλής τον Ιρλανδό κεντρικό τραπεζίτη Φίλιπ Λέιν, θα προτείνει την τιτλοποίηση κρατικών ομολόγων σε χρεόγραφα με τρία τμήματα από μεγάλες τράπεζες ή τον ESM.

Oι προσομοιώσεις δείχνουν πως το ανώτερο τμήμα θα έχει αξιολόγηση «ΑΑΑ» ή κοντά σε αυτήν και το κατώτερο θα είναι πάνω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στα «ESBies» να έχουν την ίδια ρυθμιστική αντιμετώπιση με το κρατικό χρέος, σημείωσε το πρόσωπο.

Η δυνατότητα αγοράς χρέους της ευρωζώνης έχει σαν στόχο να μειώσει το ρίσκο φυγής κεφαλαίου στις πιο ασφαλείς χώρες κατά την διάρκεια μιας κρίσης και να σπάσει το σφιχτό εναγκαλισμό ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις εγχώριες τράπεζες.

Η ομάδα του κ. Λέιν ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο τον προηγούμενο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησε λόγω τεχνικών εμποδίων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Ρίσκου (ESRB) «έλαβε υπόψη» την πρόταση το Δεκέμβριο, αλλά δεν προχώρησε στην έγκριση της.

«Ο στόχος της έκθεσης, η οποία θα δημοσιευτεί στις 29 Ιανουαρίου, είναι και ήταν πάντα να προσφέρει καλά θεμελιωμένες προτάσεις στις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία ενός ασφαλούς στοιχείου που θα βοηθάει στην εξουδετέρωση του συνδέσμου κρατών-τραπεζών» ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του ESRB.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v