Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι του πετρελαίου δεν αλλάζει τη στρατηγική του ΟΠΕΚ

Αν και οι τιμές του αργού κινούνται σε υψηλά σημεία, δεν προβλέπεται να σταματήσουν οι περικοπές στην παραγωγή του, που οδήγησαν τα συμβόλαια στην ανηφόρα. Τι λένε αναλυτές και τι λένε οι υπουργοί ενέργειας Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Το ράλι του πετρελαίου δεν αλλάζει τη στρατηγική του ΟΠΕΚ

Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου δεν είναι αρκετή για να πειστεί ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να σταματήσει τις περικοπές στην παραγωγή, αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αναλυτή γεωπολιτικής στην Energy Aspects, Richard Mallinson.

Σύμφωνα με το CNBC, τα συμβόλαια αργού έχουν φτάσει σε υψηλά που δεν είχαν δει από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014, κάνοντας ορισμένους αναλυτές να υποθέτουν ότι το πρόσφατο ράλι θα άλλαζε τη στρατηγική του ΟΠΕΚ. 

Το Brent έφτασε τη Δευτέρα στα 70,37 δολάρια ενώ την Παρασκευή κατέληξε στα 68,90 δολάρια ανά βαρέλι. Παρόλα αυτά, ο κ. Mallinson σημείωσε, ότι ο ΟΠΕΚ μάλλον θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2018, πριν νιώσει ασφάλεια για τα επίπεδα των παγκόσμιων αποθεμάτων.  

Οι Merrill Lynch και Morgan Stanley και οι δύο ανέβασαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου, ενώ η Goldman Sachs σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα. 

Τι λέει Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πρέπει να κρατήσουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά τη διάρκεια όλου 2018, σημείωσε ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. 

Η αγορά πετρελαίου θα χρειαστεί όλο το 2018 για να φτάσει σε ένα φυσιολογικό επίπεδο και οι υπουργοί ενέργειας δεν θα έπρεπε να μειώσουν τις προσπάθειές τους φέτος, είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih στους δημοσιογράφους, από το Ομάν.

O ρώσος υπουργός ενέργειας Alexander Novak τόνισε ότι οι υπουργοί πρέπει να δουν πώς θα αναπτυχθεί η αγορά πριν αποφασίσουν να αναπροσαρμόσουν την παραγωγή τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v