Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μετέωρο βήμα των μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να διαθέτει τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Οι εξαγγελίες για «συναινετικό» υπουργικό συμβούλιο και τα νέα δεδομένα.

Το μετέωρο βήμα των μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο

Το Euro2day.gr είχε επιχειρήσει από την 30η Ιανουαρίου να εκτιμήσει τις δυσκολίες της επόμενης διακυβέρνησης της Κύπρου -ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατούσε στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών- με το δημοσίευμα «Κύπρος: Όλα τα σενάρια για την οικονομία, μετά τις εκλογές».

Οι κρίσιμες ημέρες που μεσολάβησαν από τον πρώτο έως το δεύτερο γύρο των εκλογών, μάλλον ενέτειναν τον όλο προβληματισμό τοπικών οικονομικών παραγόντων, παρά τον άμβλυναν.

Πρώτον, γιατί κανένα κόμμα πέραν αυτού του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν στήριξε κατά την επίμαχη εβδομάδα τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και

δεύτερον, γιατί μετά από μια προεκλογική περίοδο οξείας αντιπαράθεσης, τα κόμματα της κεντροαριστεράς ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών, καθώς ο κοινός υποψήφιός τους (κ. Νικόλας Παπαδόπουλος) δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Άρα λοιπόν, μια μετεκλογική σύμπραξή τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα αποτελούσε έκπληξη.

Πώς μπορούν να μεταφραστούν όλα αυτά;

Με δεδομένο ότι το αριστερό ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμπράξει με την πολιτική Αναστασιάδη στα θέματα της οικονομίας (αντίθετα, οι θέσεις μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ βρίσκονται πιο κοντά στο Εθνικό ζήτημα), ζητούμενο είναι το πώς θα μπορέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να «περνάει» την πολιτική του στο καυτό μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Και αυτό, γιατί ακόμη και πριν τις εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης χρειαζόταν το ΟΚ τουλάχιστον τριών πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ψηφιστεί Προϋπολογισμός και να περάσουν νόμοι από τη Βουλή.

Συνήθως, «πλάτη» έβαζε το ΔΗΚΟ και δευτερευόντως η ΕΔΕΚ, η συνδρομή των οποίων πιθανολογείται πως μετεκλογικά θα είναι περισσότερο αμφίβολη. Ο προβληματισμός εντείνεται καθώς έχει διαμηνυθεί στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη το γνωρίζει καλά) πως η όποια -σημαντική έστω- ανάκαμψη της οικονομίας θα κινδυνέψει σε βάθος χρόνου, στο βαθμό που κολλήσουν οι λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», οι οποίες άλλωστε θεωρείται πως ήδη έχουν φρενάρει τουλάχιστον κατά το τελευταίο δεκαοκτάμηνο.

Ο κ. Αναστασιάδης βέβαια προχώρησε σε ενωτικές κινήσεις αμέσως μετά την εκλογή του, αναφέροντας πως «θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων» και πως θα σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο που -όσο το δυνατόν- θα απαρτίζεται από πρόσωπα, τα οποία θα τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής στην κοινή γνώμη. Η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται προς τα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, ακόμη και αν γίνει έτσι, είναι αμφίβολο το πόσο θα μπορούν να «περάσουν» δύσκολα μέτρα που ενδεχομένως να συνεπάγονται πολιτικό κόστος.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των Κυπρίων δεν πιστεύει πως η Προεδρία Αναστασιάδη θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα, με τοπικό παράγοντας να δηλώνει:

«Στην Κύπρο δεν συμβαίνει αυτό που συνηθίζεται στην Ελλάδα, όπου σχεδόν πάντα η αντιπολίτευση καταψηφίζει όποιο νομοσχέδιο καταθέτει η κυβέρνηση. Αντίθετα, η μη ύπαρξη δεδηλωμένης στη Βουλή αποτελεί συχνότατο φαινόμενο, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει καταψηφιστεί Προϋπολογισμός. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Πρόεδρος θα φέρνει στη Βουλή όσα νομοσχέδια αντέχει να ψηφίσει η κεντροαριστερή πτέρυγα, κατόπιν υποχωρήσεων που θα γίνονται εκατέρωθεν. Αυτό ωστόσο που φοβάμαι είναι μήπως οι υπάρχουσες ισορροπίες οδηγήσουν σε σχετική απραξία και σε μεταφορά σημαντικών ζητημάτων στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v