Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Daily Sabah: ΗΠΑ... καθίστε φρόνιμα!

Η συντακτική ομάδα της τουρκικής εφημερίδας, ενόψει της επίσκεψης Τίλερσον, αναφέρει μεταξύ άλλων στο editorial της πως αν οι ΗΠΑ συμπεριφερθούν καλά, η Τουρκία θα είναι ένας «σπουδαίος φίλος».

Daily Sabah: ΗΠΑ... καθίστε φρόνιμα!

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να… κάτσουν φρόνιμα, έστειλε η συντακτική ομάδα της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah (η οποία θεωρείται όργανο προπαγάνδας της τουρκικής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος AKP), με ανοικτή επιστολή της, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στην Τουρκία.

Στο editorial, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου, η συντακτική ομάδα της εφημερίδας αναφέρει μεταξύ άλλων πως αναμένει ο κ. Τίλερσον να αναλάβει «ηγετικό ρόλο στον τερματισμό της μανιακής φύσης της σημερινής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, διαφορετικά να γνωρίζετε πως η Τουρκία δεν έχει ούτε την υπομονή να περιμένει άλλο ούτε την αντοχή να ακούσει άλλες κούφιες δηλώσεις».

Ζητά οι ΗΠΑ να διακόψουν κάθε σχέση με το PKK και τους συμμάχους του, όπως YPG, τονίζοντας πως «κάθε εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο μέλος του PKK και του YPG αποτελεί ξεκάθαρο κίνδυνο για την ασφάλεια της Τουρκίας», αλλά είναι απειλή και για την ΕΕ. Επαναλαμβάνει πως η μάχη κατά του ISIS αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία και πως «το μόνο που ζητά η Άγκυρα από τους συμμάχους της είναι να τη στηρίξουν κατά της τρομοκρατίας».

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στην περιοχή, πρέπει να μάθουν τον σεβασμό και την ταπεινότητα. Τα ανεύθυνα σχόλιά τους προκαλούν μεγάλη ζημιά. Αν συμπεριφερθείτε καλά, θα είμαστε ένας σπουδαίος φίλος», τονίζεται στο editorial της Sabah.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως «οι απλοί Τούρκοι» δεν συμπαθούν πλέον τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι αποτελούν πηγή αστάθειας και απειλή, πως η επιρροή των ΗΠΑ ως υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή φθίνει και πως κανένας πλέον δεν παίρνει τη χώρα στα σοβαρά.

«Οι διμερείς σχέσεις μπορούν να σωθούν. Όμως, όπως έχουν τα πράγματα, η Τουρκία δεν θα κουνήσει ούτε το δακτυλάκι της για να σας ευχαριστήσει. Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε προσεκτικά και να κάνετε κάτι που θα ικανοποιήσει την Άγκυρα», γράφει η Sabah, κάνοντας λόγο για «τελευταία ευκαιρία» η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v