Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν facebook και twitter

Να εξηγούν οι εταιρείες στους χρήστες γιατί «κατεβάζουν» υλικό τους και γιατί «κλείνουν» λογαριασμούς, καλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εταιρείες. Facebook και twitter πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν facebook και twitter

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν το twitter και το facebook να δώσουν στους χρήστες περισσότερη σαφήνεια για την κατάργηση περιεχομένου και τη διαγραφή λογαριασμών, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας των καταναλωτών.

Τον προηγούμενο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα social media και το google ότι έπρεπε να αλλάξουν τους όρους και τις συνθήκες και να επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν περιστατικά εξαπάτησης, να έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν νομικά κατά των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στις ΗΠΑ και να ξεκαθαρίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αφαιρείται περιεχόμενο.

Σήμερα οι Βρυξέλλες σημείωσαν ότι ενώ το google έχει συμμορφωθεί με όλες τις απαιτούμενες αλλαγές, το facebook και το twitter πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Vera Jourova, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα καταναλωτών και δικαιοσύνης είπε ότι ήταν «απαράδεκτο να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη» πολλές αλλαγές και «ότι παίρνει πολύ χρόνο».

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Κομισιόν ανεβάζει την πίεση σε στις εταιρείες-γίγαντες της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουν άλλες μορφές παράνομου περιεχομένου, όπως λόγου μίσους και ψεύτικων ειδήσεων.

Οι Βρυξέλλες έχουν χρησιμοποιήσει τους νόμους προστασίας καταναλωτών για να απαγορεύουν στις πλατφόρμες να απομακρύνουν το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες «χωρίς να παρέχουν σαφή αιτιολόγηση και χωρίς να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν έφεση».

Η Κομισιόν είπε ότι το facebook  πρέπει ακόμη να «ξεκαθαρίσει» πως κάποιος μπορεί να προσφύγει κατά απομάκρυνσης περιεχομένου ενώ το twitter πρέπει να παραιτηθεί του δικαιώματός του να έχει «απεριόριστη δύναμη στη διαγραφή υλικού». 

Από φέτος τον Μάρτιο, το twitter θα παρέχει στους χρήστες ενημέρωση 30 ημερών όταν αλλάζει τους όρους χρήσης. Ωστόσο, η Κομισιόν θέλει να κάνει η εταιρεία ένα βήμα περαιτέρω και να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν τον λογαριασμό τους αν δεν δέχονται τις αλλαγές.

Από τις περσινές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα facebook, twitter και google έχουν αλλάξει τους όρους και επιτρέπουν στους ευρωπαίους πολίτες να προσφεύγουν νομικά κατά των εταιρειών στην Ευρώπη και όχι στην Καλιφόρνια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v