Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Πρώιμη η αλλαγή στάσης σε επιτόκια και QE

Πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση, η μεταβλητότητα στην ισοτιμία του ευρώ. Προβληματισμός για τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Αυξανόμενη σιγουριά για την αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Πρώιμη η αλλαγή στάσης σε επιτόκια και QE

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου θεώρησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει σε αλλαγές στη φρασεολογία της, ώστε να υποδηλώσει ομαλοποίηση των πολιτικών, παρά την αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά προς τον στόχο του 2%, αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Η συζήτηση για αλλαγές στη στάση της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τις απότομες κινήσεις και να παρακολουθήσει την πορεία του ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου και προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες Αμερικανών αξιωματούχων να οδηγήσουν με τις δηλώσεις τους χαμηλότερα το δολάριο ενδέχεται να την οδηγήσουν σε επανεξέταση της πολιτικής της.

«Οι αλλαγές στη φρασεολογία θεωρήθηκαν πρώιμες σε αυτή τη φάση», αναφέρουν τα πρακτικά. «Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να εξελίσσεται... με στόχο να αποφευχθούν απότομες κινήσεις σε επόμενο στάδιο».

Επίσης, τα πρακτικά αναφέρουν ότι «υπήρξε ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των μελών ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στην ισοτιμία του ευρώ είναι πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση».

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, τα πρακτικά αναφέρουν ότι «ενώ υπάρχουν λόγοι αυξανόμενης βεβαιότητας για την πορεία του πληθωρισμού, δικαιολογείται ακόμη η υπομονή όσον αφορά στη νομισματική πολιτική».    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v