Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Λετονία σχεδιάζει μείωση των ξένων καταθέσεων

Στο 20% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων σχεδιάζει να μειώσει τις καταθέσεις κατοίκων ξένων χωρών η κυβέρνηση της Λετονίας. Δεν πρόκειται να διασώσει την τράπεζα ABLV Bank σε περίπτωση κατάρρευσης.

H Λετονία σχεδιάζει μείωση των ξένων καταθέσεων

H Λετονία σχεδιάζει να μειώσει στο μισό το μερίδιο των τραπεζικών καταθέσεων που ανήκουν σε κατοίκους άλλων χωρών, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος από την τράπεζα ABLV.

Οι πιο αυστηροί έλεγχοι θα μειώσουν τις ξένες καταθέσεις σταδιακά, από το σημερινό επίπεδο του 40% στο 20%, ώστε να μην προκληθεί σοκ στην οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάρις Κουσίνσκις σε συνέντευξη του στο Reuters.

Οι αμερικάνικες αρχές έχουν κατηγορήσει την ABLV, την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Λετονίας, πως έχει ξεπλύνει χρήμα Ρώσων πελατών της. Η τράπεζα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να καλύψει την φυγή καταθέσεων που έχει προκαλέσει ο φόβος της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν στο τραπεζικό σύστημα οι δυσκολίες της ABLV, αλλά δεν πρόκειται να διασώσει την τράπεζα αν χρεοκοπήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v