Η κατάληψη της Αφρίν οδηγεί τους Κούρδους στον ανταρτοπόλεμο

Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της Αφρίν, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ανταρτοπόλεμο προαναγγέλλουν οι Κούρδοι, μετά την κατάληψη της πόλης.

Η κατάληψη της Αφρίν οδηγεί τους Κούρδους στον ανταρτοπόλεμο

Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται «εντελώς υπό τον έλεγχο» των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30» (περίπου 07:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ναρκών.

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την πολιτοφυλακή αυτή, μολονότι οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών που πολεμούν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις στην Αφρίν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις τους εισήλθαν λίγο πριν από την αυγή στην πόλη και ότι οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αποσύρθηκαν από αυτήν.

Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Μοχάμαντ αλ Χαμαντίν διευκρίνισε ότι οι αντάρτες δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

Ανταποκριτές του AFP επιβεβαίωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους ελέγχουν πλέον το σύνολο της πόλης Αφρίν.  Οι δύο ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Αφρίν διαπίστωσαν την παρουσία Σύρων μαχητών που είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα και Τούρκων στρατιωτών σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτοί πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών.

Ανταρτοπόλεμο προαναγγέλλουν οι Κούρδοι στην Αφρίν

Η κουρδική διοίκηση στην Αφρίν υπονόησε σήμερα ότι οι δυνάμεις της θα αλλάξουν στρατηγική στην περιοχή και από την ευθεία αντιπαράθεση με τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους θα περάσουν σε τακτικές ανταρτοπολέμου, μεταδίδει το Reuters.

«Οι δυνάμεις μας είναι παρούσες παντού στην περιοχή της Αφρίν. Αυτές οι δυνάμεις θα χτυπήσουν θέσεις του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του σε κάθε ευκαιρία… Οι δυνάμεις μας στην Αφρίν θα γίνουν μόνιμος εφιάλτης γι’ αυτούς» δήλωσε ο Sheikh Issa του συμβουλίου της περιοχής σε τηλεοπτικό μήνυμα.

Καταστράφηκε κουρδικό άγαλμα στο κέντρο της πόλης

Ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι ανακοίνωσε  στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στην Αφρίν, ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους προκάλεσαν σήμερα ζημιές και έριξαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης Αφρίν.Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν».

Νεκροί περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v