Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρωτική νίκη Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Για τέταρτη, εξαετή θητεία στο «τιμόνι» της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκέντρωσε το 76,65% των ψήφων. Οι επιδόσεις των υπόλοιπων υποψηφίων και οι καταγγελίες για νοθεία. «Ανοησίες» οι κατηγορίες της Βρετανίας, λέει ο Ρώσος πρόεδρος, δηλώνοντας έτοιμος να συνεργαστεί με τις βρετανικές αρχές.

Σαρωτική νίκη Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, γνωστοποίησε σήμερα η ρωσική εκλογική επιτροπή.

Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,79% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,66%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,67% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.

Το 2012, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Ρωσίας, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις προεδρικές εκλογές ανήλθε σε 67,4%,  ποσοστό αυτό ήταν λίγο υψηλότερο από το 65% στο οποίο είχε φτάσει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2012.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη, εξαετή προεδρική θητεία, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μόσχα και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της, υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.

Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία, μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες πως η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα, θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις βρετανικές αρχές.

Καταγγελίες για νοθεία

Πάντως, υπήρξε «χιονοστιβάδα» καταγγελιών από ακτιβιστές και ΜΚΟ στη Ρωσία για νοθεία και παρατυπίες στα εκλογικά κέντρα.

Πολλά είναι τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, που δείχνουν ξεκάθαρα τις παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

Πολίτες κρατούν περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια στα χέρια τους, άλλοι ψηφίζουν πάνω από μία φορά, ενώ εκλογικοί αντιπρόσωποι, όταν δεν τους βλέπει κανείς, ρίχνουν ψηφοδέλτια στις κάλπες… υπολογίζοντας χωρίς τις κάμερες ασφαλείας.

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίο έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έστειλε 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.

Συγχαρητήρια από Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τη Δευτέρα τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την επανεκλογή του την προηγουμένη στην προεδρία της Ρωσίας, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η σινορωσική σχέση βρίσκεται στο ζενίθ της κι αποτελεί, κατά την άποψή του, υπόδειγμα για τις διεθνείς σχέσεις, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «βρίσκεται στο καλύτερό της επίπεδο ιστορικά» και αποτελεί «παράδειγμα» για «ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων, που θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ισονομία και τη δικαιοσύνη», ανέφερε στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος επανεξελέγη και ο ίδιος το Σάββατο ομόφωνα αρχηγός του κράτους από την κινεζική λαϊκή εθνοσυνέλευση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v