Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed αύξησε τα επιτόκια στο 1,75%

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων το 2019 και το 2020 βλέπουν οι αξιωματούχοι της Fed, διατηρώντας στάση αναμονής τη φετινή χρονιά. Στο 2% ο πληθωρισμός την επόμενη χρονιά. Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Συζητήσαμε το θέμα των δασμών, δήλωσε ο Πάουελ.

H Fed αύξησε τα επιτόκια στο 1,75%

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%, στο ντεμπούτο του Τζερόμ Πάουελ μετά την αντικατάσταση της Τζάνετ Γέλεν.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Η Fed διατήρησε την πρόβλεψη για δύο τουλάχιστον ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα βλέπει πλέον τρεις αυξήσεις επιτοκίων και το 2019, έναντι δύο που ανέμενε προηγουμένως. 

Ως το τέλος του 2019, τα επιτόκια προβλέπεται να βρίσκονται στο 2,9% από 2,7% που αναμενόταν προηγουμένως. To 2020 τα επιτόκια αναμένεται να βρίσκονται στο 3,4%, αντί για 3,1% που προέβλεπαν οι αξιωματούχοι το Δεκέμβριο.

Αν και η Fed προβλέπει ότι η οικονομία θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια από ότι προέβλεπε προηγουμένως, άφησε αμετάβλητη την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό (με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης PCE) στο 1,9% για το 2018 και στο 2% για το 2019.

«Τα κέρδη στην απασχόληση ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό της ενεργείας παρέμεινε χαμηλό» σημειώνεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Bloomberg. Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμα πως οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν «μετριαστεί» σε σχέση με τις μετρήσεις του τέταρτου τριμήνου.

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει επίσης πως «τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα στην οικονομία φαίνονται ισορροπημένα».

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed αυξήθηκε στο 2,7% για τη φετινή χρονιά από το 2,5% το Δεκέμβριο, ενώ για το 2019 αναβαθμίστηκε στο 2,4% από 2,1%. 

Η πρόβλεψη για τον μακροχρόνιο βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας έμεινε αμετάβλητη στο 1,8%, καταδεικνύοντας πως οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τον αντίκτυπο των φοροελαφρύνσεων Τραμπ στην δυναμική της οικονομίας.

Πάουελ: Η Fed συζήτησε το ζήτημα των δασμών

Οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ και τις ανησυχίες ορισμένων επιχειρήσεων, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η κεντρική τράπεζα δεν εκτιμά πως οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική θα επηρεάσουν τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά προειδοποίησε πως πιο εκτεταμένες δράσεις στο εμπόριο μπορεί να έχουν επιπτώσεις.

Ερωτώμενος για την καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ο κ. Πάουελ απάντησε πως υπάρχουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα γύρω από τις επιπτώσεις μια επίπεδης ή αντεστραμμένης καμπύλης, αλλά τόνισε πως δεν βλέπει αυτή τη στιγμή πολύ υψηλές τις πιθανότητες μιας ύφεσης.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ακόμα πως η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και θα συνεχίσει να ενισχύεται, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία έχουν βελτιωθεί. Η βελτίωση του outlook στηρίζεται και από την πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, επισήμανε.

Ο νέος επικεφαλής τόνισε ωστόσο πως ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και θα αρχίσει να κινείται σταδιακά υψηλότερα.

Ο ίδιος σημείωσε πως η σημερινή αύξηση των επιτοκίων είναι ένα ακόμα βήμα προς την σταδιακή απόσυρση της νομισματικής τόνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v