Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμφωνία με την Κίνα για αποφυγή εμπορικού πολέμου

Έχουμε πολύ παραγωγικές συζητήσεις με την Κίνα, σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μνούτσιν στο Fox. «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία». Ο κατάλογος με τις αμερικανικές απαιτήσεις.

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμφωνία με την Κίνα για αποφυγή εμπορικού πολέμου

Αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα φτάσουν σε συμφωνία με την Κίνα που θα αποτρέψει την ανάγκη επιβολής δασμών ύψους τουλάχιστον 50 δισ. σε κινεζικά προϊόντα από τον Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Έχουμε πολύ παραγωγικές συζητήσεις μαζί τους», σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μνούτσιν στο Fox. «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την Πέμπτη την επιβολή νέους επενδυτικούς περιορισμούς σε κινεζικές εταιρείες, που θα εφαρμοστούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τεχνολογίες που οι ΗΠΑ θεωρούν στρατηγικής σημασίας. Είπε επίσης ότι θέλει να μειώσει κατά 100 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση που οδήγησε σε selloff στις παγκόσμιες αγορές, η Κίνα ανακοίνωσε και αυτή με τη σειρά της δασμούς ύψους 3 δισ. στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, κυρίως σε απάντηση για τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν στη μείωση του ελλείμματος σε κάποιο βαθμό και προσπαθούν «να δουν αν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία ως προς τι είναι δίκαιο εμπόριο έτσι ώστε να ανοίξουν τις αγορές τους και να μειώσουν τους δασμούς»

Και ο Μνούτσιν και ο Robert Lighthizer έδωσαν λεπτομερή λίστα συγκεκριμένων απαιτήσεων στην Κίνα σε επιστολή τους την περασμένη εβδομάδα προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Liu He, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μείωση των κινεζικών δασμών σε αμερικανικά αυτοκίνητα, περισσότερες αγορές αμερικανικών ημιαγωγών και μεγαλύτερη πρόσβαση στον οικονομικό τομέα της Κίνας από τις αμερικανικές εταιρείες. Επίσης, ο Μνούτσιν σκέφτεται ταξίδι στο Πεκίνο για διαπραγματεύσεις. 

Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στους δασμούς «εκτός και αν έχουν αποδεκτή συμφωνία, την οποία ο Πρόεδρος θα υπογράψει», σημείωσε ο Μνούτσιν την Κυριακή. 

«Δεν φοβόμαστε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός μας», πρόσθεσε. «Σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι έτοιμος να αναλάβεις δράση», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v