Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερη ανάπτυξη για έξι χώρες των Βαλκανίων

Η τράπεζα σημειώνει ότι αναμένει πως η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, που περιλαμβάνει τις Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία, θα αναπτυχθεί 3,2% το 2018, χαμηλότερα από το 3,3% προηγούμενης έκθεσης.

Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερη ανάπτυξη για έξι χώρες των Βαλκανίων

Χαμηλότερα αναθεώρησε την πρόβλεψη της για οικονομική ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα όσο αφορά τα δυτικά Βαλκάνια. Προβλέπει 3,2% το 2018 από 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της και προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αν η περιοχή θέλει βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι αναμένει πως η περιοχή, που περιλαμβάνει τις Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία, θα αναπτυχθεί 3,5% το 2019, χαμηλότερα από το 3,6% που προέβλεπε σε έκθεσή της το Νοέμβριο του 2017.

Βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές τους, σύμφωνα με την τράπεζα και τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, είναι ο εμπορικός προστατευτισμός, η ομαλοποίηση των επιτοκίων παγκοσμίως, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η αβεβαιότητα σχετικά με τις αντιστροφές της εγχώριας πολιτικής.

Στην έκθεσή της αναφέρει ότι ενώ η ανεργία υποχώρησε στις περισσότερες χώρες το 2017, κινείται από 13,5% στη Σερβία μέχρι 30,4% στο Κόσοβο.

Μόνο η Σερβία και η Βοσνία είχαν πλεονάσματα το 2017. Στην υπόλοιπη περιοχή τα ελλείμματα συνεχίστηκαν, οδηγούμενα από τις επαναλαμβανόμενες δαπάνες, συχνά σε κοινωνικά οφέλη και επιδοτήσεις, που όμως δεν έχουν σωστούς στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v