Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Bάιντμαν διαφωνεί με ΕΚΤ για μεταρρύθμιση του ESM

Τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότης, τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

O Bάιντμαν διαφωνεί με ΕΚΤ για μεταρρύθμιση του ESM
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν εξέφρασε την Πέμπτη επιφυλάξεις όσον αφορά μια πρόταση μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι στηρίζει την προσπάθεια.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, υποστήριξε πως η πρόταση θα αποτύγχανε αν περιόριζε τον έλεγχο των κρατών μελών στον μηχανισμό. «Αν το βήμα αυτό υπονόμευε το υφιστάμενο δικαίωμα των κρατών μελών να έχουν λόγο, θα έπρεπε να απορριφθεί γιατί θα οδηγούσε σε μια απόκλιση των ευθυνών και των δράσεων, γιατί είναι τα κράτη μέλη αυτά που προσφέρουν τις εγγυήσεις για τα ρίσκα που αναλαμβάνει ο ESM» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν από το Βερολίνο σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, η EΚΤ ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ προτάσεων για την ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι κατά του να ονομαστεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

«Η ΕΚΤ στηρίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενσωματώσει τον ESM στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης» σημειώνει η ΕΚΤ.

«Η εγκαθίδρυση του ESM ως σώματος της Ένωσης θα του επιτρέψει να επιτύχει καλύτερα τον στόχο του να συνεισφέρει στην διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης, καθώς και της συμμετοχής των κρατών μελών στην τραπεζική ένωση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v