Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα της E.E. στην Τουρκία για Αιγαίο

Εκκληση στην Άγκυρα να άρει χωρίς καθυστερήσεις την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν την Τρίτη. Ιδιαίτερη αναφορά για τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις εντάσεις στο Αιγαίο.

Μήνυμα της E.E. στην Τουρκία για Αιγαίο

H Toυρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από το μονοπάτι που οδηγεί στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε o Eυρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να άρει άμεσα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε με αφορμή την έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, ο κ. Χαν υποστήριξε πως η Τουρκία απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό μονοπάτι, ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων. 

«Η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μολονότι αναγνωρίσαμε εξ αρχής την ανάγκη της Τουρκίας να λάβει άμεσα και αναλογικά μέτρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ άλλων στον τομέα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Καλούμε την Τουρκία να αντιστρέψει επειγόντως αυτή την αρνητική τάση, προς το δικό της συμφέρον» υπογράμμισε ο κ. Χαν.

Στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά για τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

«Οι διμερείς σχέσεις με διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης και ενίοτε μιας επιθετικής και απαράδεκτη ρητορικής. Το Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ρητά τις διαρκείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ομαλοποίηση των σχέσεων με όλα τα μέλη της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Ελλήνων στρατιωτών και απηύθυνε έκκληση για μια γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη μέλη» αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v