Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Η ευρωπαϊκή προοπτική παράγοντας σταθερότητας για την ΠΓΔΜ

Μια έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζει η Fitch.

Fitch: Η ευρωπαϊκή προοπτική παράγοντας σταθερότητας για την ΠΓΔΜ

Η προοπτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντανακλά την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά από μια περίοδο ταραχών, εκτιμά η Fitch. 

O oίκος αξιολόγησης σημειώνει πως αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει και τυπικά τον Ιούνιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα ενισχυθεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ στη χώρα. 

Η Fitch επισημαίνει πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την επίλυση του «προβλήματος με το όνομα». Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί διπλωματική πρόοδος στο ζήτημα αυτό, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, να παροτρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να «χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για την επίτευξη μιας συμφωνίας», αναφέρει σε έκθεση της η Fitch. 

Τονίζει ωστόσο πως μένει να φανεί κατά πόσον η σύσταση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα κινητοποιήσει τις δύο πλευρές να βρουν έναν συμβιβασμό, ο οποίος μπορεί να είναι πολιτικά δύσκολος και να απαιτήσει μια αλλαγή στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v