Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Σενάριο απόσυρσης των μέτρων για παλιά NPLs

Τον Ιούνιο αναμένεται η απόφαση για τα παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Tι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ. Οι πολιτικές πιέσεις και οι ενστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ευνοϊκές προβλέψεις του SSM.

EKT: Σενάριο απόσυρσης των μέτρων για παλιά NPLs

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει κατά πόσον θα βάλει στο ράφι τους κανόνες που θα ανάγκαζαν τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά την κριτική που δέχθηκε. 

Η δέσμη των κανόνων, η οποία αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ το Μάρτιο, έχει παρουσιαστεί ως ένας από τους πυλώνες για την μείωση του όγκου των 759 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, ειδικά στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. 

Η ΕΚΤ εξέταζε κατά πόσον ήταν απαραίτητες επιπλέον πολιτικές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν συσσωρευτεί, ανάλογα με την πρόοδο που έχει γίνει στην κάθε τράπεζα, σημείωσε μια εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. 

Η ίδια πρόσθεσε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και ότι τα επόμενα βήματα είναι υπό εξέταση. 

Πηγές ανέφεραν στο Reuters πως αν οι κανόνες εγκαταλειφθούν, οι επόπτες θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στις προβληματικές τράπεζες χρησιμοποιώντας τα υφιστάμενα εργαλεία. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ θα συζητήσει το ζήτημα σε συνάντηση τον ερχόμενο μήνα, με μια απόφαση να αναμένεται ως τον Ιούνιο, επισήμανε μια από τις πηγές. 

Η ΕΚΤ έχει δεχθεί πολιτικές πιέσεις για μια άλλη δέσμη μέτρων για τα μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδίως από την Ιταλία. Με βάση τα μέτρα αυτά, οι τράπεζες έχουν στη διάθεση τους επτά χρόνια για να δημιουργήσουν αποθέματα που θα τους επιτρέπουν να καλύψουν το 100% της αξίας των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις και δύο χρόνια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ προέβλεπε την εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά πλέον αυτό φαίνεται ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο, σύμφωνα με πηγές του Reuters. 

Ευρωβουλευτές είχαν διαμαρτυρηθεί ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της, εφαρμόζοντας κανόνες που ισχύουν για όλες τις τράπεζες, αντί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Τελικά, τον περασμένο μήνα οι κανονισμοί της ΕΚΤ για την λεγόμενη «ροή» των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα σε μια λιγότερο αυστηρή εκδοχή. 

Αλλά μια έρευνα από οικονομολόγους της ΕΚΤ, η οποία επιχειρεί να προβλέψει την εφαρμογή των κανόνων για το σύνολο των απλήρωτων δανείων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της ευρωζώνης, ανέδειξε τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Ο SSM, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την υπόλοιπη ΕΚΤ, κατέληξε σε ένα πιο θετικό σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια. 

Όπως επισημαίνει το Reuters, αυτό ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της ΕΚΤ, καθώς και της ανοδικής πορείας της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία βοήθησε τους δανειολήπτες και ταυτόχρονα προσέλκυσε αγοραστές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v