Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Ιρλανδίας-Apple για αποπληρωμή φόρων $13 δισ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και η Apple συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν δεσμευμένο λογαριασμό στον οποίο θα παραμείνουν τα χρήματα μέχρι να εκδικαστεί η έφεση τους κατά της απόφασης της Κομισιόν

Συμφωνία Ιρλανδίας-Apple για αποπληρωμή φόρων $13 δισ.

H Αpple θα ξεκινήσει να πληρώνει $13 δισ. οφειλόμενους φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση το Μάιο, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση των Βρυξελλών ότι ο τεχνολογικός κολοσσός λάμβανε παράνομα βοήθεια από το Δουβλίνο μέσω μιας φορολογικής συμφωνίας που δεν ήταν διαθέσιμα σε άλλες εταιρείες.

H αποπληρωμή των φόρων θα ξεκινήσει αφότου η ιρλανδική κυβέρνηση και η Apple συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν δεσμευμένο λογαριασμό στον οποίο θα παραμείνουν τα χρήματα μέχρι να εκδικαστεί η έφεση τους κατά της απόφασης της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Αυτή είναι μια σημαντική, πολύ σημαντική ημέρα, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Paschal Donohoe.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο κ. Donohoe ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι θα υπογράψει σήμερα μια νομική συμφωνία με την Apple για την δημιουργία του λογαριασμού.

Η αμερικάνικη εταιρεία θα πραγματοποιήσει μια σειρά πληρωμών, με το πλήρες ποσό των $13 δισ. να υπολογίζεται ότι θα έχει ανακτηθεί ως το τρίτο τρίμηνο.

«Η κυβέρνηση διαφωνεί ριζικά με την απόφαση της Κομισιόν. Ωστόσο, ως αφοσιωμένο μέλος της Ε.Ε., η Ιρλανδία να συμμορφωθεί με τις εκκρεμείς νομικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Donohoe.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v