Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tραμπ: Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Την επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν ανήγγειλε ο Τραμπ, μαζί με την έξοδο των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά. Αντιδρά έντονα η Τεχεράνη. Η Ε.Ε. μένει στην συμφωνία δηλώνει η Μογκερίνι.

Tραμπ: Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικρίνοντας παράλληλα το ιρανικό καθεστώς και την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει την Τεχεράνη στην απόκτηση πυρηνικών θα έρθει και αυτή αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφαση του, λέγοντας πως η  συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 υποτίθεται ότι θα προστάτευε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμφωνία προέβλεπε την άρση οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, με αντάλλαγμα πολλούς μικρούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Ο κ. Τραμπ υπογράμμισε ακόμα πως υπάρχουν αποδείξεις πως η Τεχεράνη δεν σταμάτησε ποτέ να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, επικαλούμενος τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του Ιράν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως αν επέτρεπε να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία με το Ιράν, θα ξεκινούσε μια κούρσα απόκτησης πυρηνικών όπλων στην Μέση Ανατολή. 

Ροχανί: Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν ποτέ τις δεσμεύσεις

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου. 

Παράλληλα, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση του Τραμπ.

Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Mογκερίνι: Εκκληση στη διεθνή κοινότητα για διατήρηση της συμφωνίας

Η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας παρά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση για νέες κυρώσεις» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters η κα. Μογκερίνι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει» υπογράμμισε. «Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα θα διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία για τα πυρηνικά» πρόσθεσε.

Παράλληλα το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως "Γαλλία, η Γερμανία και  Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση". Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο.

"Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ" επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

Ομπάμα: Σοβαρό λάθος η απόφαση Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπό την κυβέρνηση του οποίου υπεγράφη η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, γνωστή ως JCPOA.

«Πιστεύω ότι η απόφαση να τεθεί σε κίνδυνο η JCPOA χωρίς καμία παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν, είναι ένα σοβαρό λάθος», τόνισε ο Ομπάμα με ανακοίνωση του.

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεεράνης.

«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Ιράν: Σφάλμα των ΗΠΑ αν αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν.

Παράλληλα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρατσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στην απόφαση του Τραμπ για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία με βάση τα εθνικά της συμφέροντα.

«Το Ιράν παρακολουθεί στενά τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», δήλωσε ο Αρατσί, σύμφωνα με το IRNA, έπειτα από μια συνάντησή του με αντιπροσώπους από την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ισραήλ: Ασυνήθιστη δραστηριότητα ιρανικών δυνάμεων στη Συρία

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε διαταγή στις τοπικές αρχές στα υψίπεδα του Γκολάν να «ξεκλειδώσουν και να ετοιμάσουν καταφύγια», καθώς εντόπισε, όπως ανέφερε ο στρατός, «ασυνήθιστη δραστηριότητα των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία».

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι τα αμυντικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για μια επίθεση.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v