Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Μετά τις κυρώσεις αλλάζει πορεία για την κινεζική ΖΤΕ

Προανήγγειλε βοήθεια στη νούμερο 2 επιχείρηση της Κίνας στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η οποία ξέμεινε από απαραίτητα εξαρτήματα και δεν έχει τρόπο να τα αντικαταστήσει. Τη βοήθεια φέρεται να ζήτησε ο ίδιος ο Κινέζος Πρόεδρος.

Τραμπ: Μετά τις κυρώσεις αλλάζει πορεία για την κινεζική ΖΤΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να βοηθήσει τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, ο οποίος καταρρέει μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, πριν από έναν μήνα. Τη βοήθεια φέρεται να έχει ζητήσει ο ίδιος ο Κινέζος Πρόεδρος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η αλλαγή στάσης ανακοινώθηκε μέσω twitter και έρχεται παρά την απόφαση για απαγόρευση πρόσβασης της κινεζικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν, καθώς η ΖΤΕ φέρεται να έχει πουλήσει παράνομα εξοπλισμό σε Ιράν και Βόρεια Κορέα, είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αγοράσει εταιρεία αναγκαίο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ. Στην ουσία ο κινεζικός όμιλος βγήκε εκτός αγοράς, ανακοινώνοντας ότι αναστέλλει πολλές δραστηριότητες της, λόγω του επταετούς μπλοκαρίσματος.

«Ο Πρόεδρος Σι της Κίνας κι εγώ συνεργαζόμαστε για να δώσουμε στη μεγάλη κινεζική εταιρεία τηλεφώνων, τη ΖΤΕ, έναν τρόπο να επιστρέψει στην επιχειρηματική δραστηριότητα της», έγραψε ο Τραμπ στο twitter χθες. «Τόσες πολλές χαμένες θέσεις εργασίας στην Κίνα. Έχουν δοθεί οδηγίες στο υπουργείο Εμπορίου για να γίνει η δουλειά».

Σε άλλο tweet του αναφέρει ότι «η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται για το θέμα του εμπορίου, αλλά οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ήταν τόσο μονόπλευρα υπέρ της Κίνας, για τόσα πολλά χρόνια, που είναι δύσκολο γι' αυτούς να κάνουν μία συμφωνία που να ωφελεί και τις δύο χώρες. Ψυχραιμία, θα γίνει!»

Το ιστορικό

Η κινεζική εταιρεία, η οποία έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ, δήλωσε ένοχη την προηγούμενη χρονιά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας ότι παραβίασε αμερικανικές κυρώσεις, προμηθεύοντας παράνομα αμερικάνικα προϊόντα και τεχνολογία στο Ιράν.

Η ZTE πλήρωσε πρόστιμο 890 εκατ. δολάρια. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η ZΤΕ υποσχέθηκε να απολύσει τέσσερις υπαλλήλους και να επιβάλει πειθαρχικές ποινές ή να μειώσει τα μπόνους σε 35 ακόμα, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου στο Reuters.

Ωστόσο, η κινεζική εταιρεία παραδέχθηκε το Μάρτιο, πως ενώ απέλυσε τους τέσσερις υπαλλήλους, δεν είχε επιβάλλει ποινές στους υπόλοιπους 35 υπαλλήλους.

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιβολή κυρώσεων εναντίον της, έκοψε την πρόσβαση της κινεζικής επιχείρησης σε εξαρτήματα που χρειάζεται για να κατασκευάζει τα περισσότερα από τα προϊόντα της, από τους ημιαγωγούς της Qualcomm μέχρι τα τσιπ της Lumentum Holdings.

Η εταιρία ξέμεινε από αποθέματα μέσα σε έναν μήνα από την επιβολή της απαγόρευσης και δεν είχε τρόπο για να τα αντικαταστήσει.

Στις ΗΠΑ ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Σι

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χε σχεδιάζει επίσκεψη στις ΗΠΑ αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Πρόκειται για ένδειξη προόδου όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφότου μάλιστα ο Τραμπ δίνει μία... σανίδα σωτηρίας στην κινεζική ZTE Corp.

Ο Λιου είναι ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου Προέδρου και θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εμπορίου, καθώς και από άλλους αναπληρωτές υπουργούς από το οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής, αλλά και από στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v