Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετινγκερ: Αναγκαία η ευελιξία και η προβλεψιμότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Είναι αναγκαίο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της ευελιξίας και της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας που απαιτείται για να στηριχθούν μακροπρόθεσμες πολιτικές, οικονομικές επενδύσεις ή μεγάλες υποδομές μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με τον Επίτροπο.

Ετινγκερ: Αναγκαία η ευελιξία και η προβλεψιμότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου της για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με το μέλλον των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια των όσων επισημαίνονται σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και με αφορμή έγγραφο προβληματισμού της Κομισιόν με τίτλο «Το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ».

Ο Επίτροπος Έτινγκερ επισημαίνει ότι «η ικανότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις θα πρέπει να βασιστεί σε μια ποικιλία μέσων για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δαπανών μέσω της αντιστοίχισης των πόρων με τις ανάγκες», σημειώνοντας πως στο πλαίσιο των προβληματισμών της Επιτροπής για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) «εξετάζονται μέσα όπως τα μη διατεθέντα αποθέματα στο πλαίσιο του ΠΔΠ ή ειδικά μέσα που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν πάνω από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ».

Ειδικότερα, ο Επίτροπος τονίζει ότι «η αυξημένη ευελιξία μπορεί να επιτευχθεί με την απλούστευση της διάρθρωσης των προγραμμάτων, προκειμένου να μπορεί η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να μετατοπίζει τη χρηματοδότηση γρήγορα, στο πλαίσιο προγραμμάτων ή μεταξύ προγραμμάτων και μεταξύ ετών, με σκοπό τη διάθεση των χρηματοδοτικών πόρων ακριβώς εκεί όπου χρειάζονται και τη διασφάλιση της καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ».

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωνε ότι «το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά περισσότερη ευελιξία και διαφάνεια στους προϋπολογισμούς της Ένωσης, καθώς και ενίσχυση της υποχρέωσης λογοδοσίας». Ο Επίτροπος, ωστόσο, αποφεύγει να αναφερθεί σε ζητήματα λογοδοσίας και διαφάνειας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, ενώ στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το «πως αξιολογεί η Κομισιόν την πρόταση του ΕΕΣ για τη θέσπιση ενός συστήματος αποθεμάτων για την κάλυψη μακροπρόθεσμων δαπανών και απρόβλεπτων συμβάντων», ο Γκ. Έτινγκερ αναφέρει απλώς ότι «είναι αναγκαίο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ, αφενός, της ευελιξίας και, αφετέρου, της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας που απαιτείται για να στηριχθούν μακροπρόθεσμες πολιτικές, οικονομικές επενδύσεις ή μεγάλες υποδομές μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ».

Επιπλέον, στα ερωτήματα του Δημ. Παπαδημούλη για το αν «συμφωνεί η Κομισιόν με την πρόταση των ελεγκτών για υπαγωγή της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ στις ίδιες αρχές λογοδοσίας εποπτείας στις οποίες υπάγεται και η ίδια», καθώς και για το «πώς αντιμετωπίζει την πρόταση του ΕΕΣ να μπορεί να διενεργεί δημόσιους ελέγχους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Άμυνας, το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στις πράξεις της ΕΤΕπ που δεν εμπίπτουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ», ο Επίτροπος Έτινγκερ απαντά ότι «δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής να λαμβάνει θέση επί άλλων θεσμικών οργάνων και οργανισμών, και επί ενεργειών που δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ». Υπενθυμίζει, πάντως, ότι «η Επιτροπή, το ΕΕΣ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανανέωσαν το 2016 τη συμφωνία τους σχετικά με τη συνεργασία και τους κανόνες βάσει των οποίων το ΕΕΣ διενεργεί τους ελέγχους του ΕΕΣ», στις δράσεις του οποίου εξέφρασε υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v