Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκάδες νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Χιλιάδες οι τραυματίες. Δυσανάλογη χρήση βίας βλέπει ο ΟΗΕ. Διεθνή επέμβαση ζητά η Παλαιστίνη.

Δεκάδες νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν διαδήλωση κατά της ισραηλινής κατοχής, με αφορμή τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά Ισραηλινών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2000.

Το πρωί, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους «να μη λειτουργήσουν ως εργαλείο της Χαμάς» και να μην προσεγγίσουν ή καταστρέψουν τον φράχτη που χωρίζει την περιοχή από το Ισραήλ. Όμως χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία κατά μήκος του φράχτη. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν πως οι στρατιώτες υπερασπίζονται τα σύνορα και πυροβολούν σύμφωνα με τους κανόνες της εμπλοκής.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, στην 70ή επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 92 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διεθνή επέμβαση ζητούν οι Παλαιστίνιοι

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε «μια τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Nετανιάχου: Αυτοάμυνα οι δράσεις του ισραηλινού στρατού

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα δεκάδες Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια ογκωδών διαδηλώσεων, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες».

Λευκός Οίκος: Η Χαμάς ευθύνεται για τους θανάτους

O Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χαμάς για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα τη Δευτέρα, λέγοντας πως μόνο αυτή έχει την ευθύνη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων.

«Έχουμε γνώση των δημοσιευμάτων για την συνεχιζόμενη βία στη Γάζα σήμερα» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

«Την ευθύνη για τους τραγικούς αυτούς θανάτους φέρει αποκλειστικά η Χαμάς. Η Χαμάς προκαλεί σκόπιμα και κυνικά αυτή την αντίδραση» σημείωσε ο ίδιος.

Επιτροπή ΟΗΕ: «Δυσανάλογη χρήση βίας» από το Ισραήλ

Επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει «αμέσως» να προβαίνει σε «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Με γραπτή δήλωση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες».

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής αυτής, η οποία εξαρτάται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους «ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».

Σύγκλιση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αύριο στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη.

«Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Γιλντιρίμ: Συνεργοί σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστινίων σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Αυτή η πρόκληση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή και να προκαλέσει ένα βαθύτερο σημάδι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σχέση και θα κάνει την ειρήνη στην περιοχή πιο δύσκολη», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την μεταφορά της πρεσβείας «προσπαθώντας να κρύψει τη πυρκαγιά εντός, ξεκινώντας πυρκαγιές εκτός».

Πανηγυρικό κλίμα στη χώρα ενόψει μιας εβδομάδας που προμηνύεται εκρηκτική

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Ιερουσαλήμ, σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας, την παραμονή των εγκαινίων, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, της πρεσβείας των ΗΠΑ κι ενώ ξεκινά μια εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων των Παλαιστινίων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα έκρηξη της βίας.

Κρατώντας τις σημαίες του Ισραήλ, τραγουδώντας και χορεύοντας υπό τους ρυθμούς παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και του τραγουδιού "Toy", που κατέκτησε τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, το πλήθος των συμμετεχόντων έφθασε έως το Τείχος των Δακρύων, διασχίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης.

Ο 18χρονος Λιόρ, που ήρθε από το νότιο τμήμα της χώρας, εξέφρασε «την υπερηφάνεια του που έχει ένα κράτος, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια».

Αύριο, οι ΗΠΑ θα εγκαινιάσουν, σε πανηγυρικό κλίμα, την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ η τελετή αυτή θα συμπέσει με την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Την Τρίτη, από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αντιπροσωπεύει για εκείνους η δημιουργία του Ισραήλ. Έπειτα από μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τα διπλωματικά και στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, το Ισραήλ διακατέχεται από φιλοαμερικανική θέρμη, ωστόσο οι Παλαιστίνοι αναμένεται να διαδηλώσουν μαζικά, εγείροντας φόβους για μια νέα ανάφλεξη στη Γάζα.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δολοφονική επίθεση Ισραήλ σε Παλαιστινίους

«Η δολοφονική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ισραηλινός στρατός κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ενόψει της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλεί αποτροπιασμό», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος καλούνται να αναλάβουν άμεσα διεθνή πρωτοβουλία ειρήνευσης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και ειρηνική συνύπαρξη των 2 κρατών.

Η ειρήνευση και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δρόμος για την αρμονική συνύπαρξη των λαών της Μέσης Ανατολής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v