Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Koμισιόν προχωράει το σχέδιο για ασφαλή ευρωπαϊκά ομόλογα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, θα παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο για τα ευρωπαϊκά ασφαλή ομόλογα την επόμενη εβδομάδα. Θα έχουν προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων χρεογράφων.

H Koμισιόν προχωράει το σχέδιο για ασφαλή ευρωπαϊκά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να κάνει πιο ελκυστικά τα νέα ευρωπαϊκά ασφαλή ομόλογα (SBBS), προτείνοντας χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τέτοια χρεόγραφα.

Τα λεγόμενα SBBS (Sovereign Bond-Backed Securities) είναι τιτλοποιημένα χρεόγραφα που στηρίζονται σε κρατικά ομόλογα όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η έκδοση των αφαλών ομολόγων έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει την υπερβολική έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της χώρας στην οποία εδρεύουν, σπάζοντας τον σφιχτό εναγκαλισμό μεταξύ τραπεζών και κρατών.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει το νέο στοιχείο ενεργητικού πιο ελκυστικό, η Κομισιόν προτείνει χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για όσες τράπεζες έχουν τέτοια χρεόγραφα, τα οποία δεν θα χρειάζεται να καλύπτονται από «κεφαλαιακά μαξιλάρια» όπως άλλα τιτλοποιημένα προϊόντα.

«Οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τα χρεόγραφα δεν θα ισχύουν και για τα SBBS» αναφέρει η Κομισιόν σε έγγραφο που έχει δει το Reuters, υποστηρίζοντας πως τα χρεόγραφα αυτά θα στηρίζονται από κρατικά ομόλογα που δεν ενέχουν ρίσκο.

Όπως μεταδίδει η Handelsblatt, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, θα παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο για τα ασφαλή ομόλογα την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο αποκλείει ξεκάθαρα οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση κρατικού χρέους. Τα νέα χρεόγραφα δεν θα εκδίδονται από κάποια κυβερνητική υπηρεσία, αλλά από μια νέα ιδιωτική οντότητα που θα δημιουργηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v