Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ ακυρώνει τη συνάντηση με τον βορειοκορεάτη Κιμ

Νιώθω ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή, γράφει ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Τι επικαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ για την ακύρωση της προγραμματισμένης Συνόδου στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ ακυρώνει τη συνάντηση με τον βορειοκορεάτη Κιμ

Με επιστολή του προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ενημερώνει ότι ακυρώνεται η Σύνοδος των δυο κρατών στην Σιγκαπούρη.

Οπως αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος, «δυστυχώς, λόγω της έκφρασης θυμού και εχθρότητας που φάνηκε στην πιο πρόσφατη δήλωση σας, νιώθω ότι δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή να γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση».

Συνεχίζει λέγοντας πως για το καλό και των δύο πλευρών η Σύνοδος στη Σιγκαπούρη δεν θα πραγματοποιηθεί. «Κάνετε λόγο για πυρηνικές δυνατότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στον Θεό να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ συμπλήρωσε πως η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκιανγκ θα συνεχιστεί.

Παράλληλα είπε ότι είναι πιθανό η Σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία.

«Ενοιωσα ότι χτίζεται ένας υπέροχος διάλογος μεταξύ μας, και τελικά είναι αυτός ο διάλογος που μετράει. Κάποια μέρα, προσδοκώ να συναντηθούμε. Στο μεταξύ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την απελευθέρωση των ομήρων που είναι πια στο σπίτι τους με τις οικογένειες τους. Ήταν όμορφη χειρονομία και εκτιμήθηκε πάρα πολύ», προσθέτει.

Καταλήγει, λέγοντας ότι «αν αλλάξετε γνώμη για αυτή τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής, μη διστάσετε να μου τηλεφωνήσετε ή να μου γράψετε. Ο κόσμος και η Βόρεια Κορέα συγκεκριμένα έχασε μία σπουδαία ευκαιρία για ειρήνη διαρκείας και μεγάλη ευημερία. Αυτή η χαμένη ευκαιρία είναι μία πραγματικά λυπηρή στιγμή στην Ιστορία».

Νωρίτερα πάντως όπως είχε γίνει γνωστό από νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Λύπη εκφράζει η Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εξέφρασε την έντονη λύπη του για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να ματαιώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο τη νοτιοκορεατική προεδρία.

«Είμαι ιδιαίτερα σαστισμένος και είναι πολύ λυπηρό ότι η Σύνοδος μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ δεν θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένο», τόνισε ο Μουν σε μια συνάντηση με τους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Yonhap ανέφερε ότι ο Μουν παρότρυνε για άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Κιμ και σημείωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν θα πρέπει να καθυστερήσει λόγω της απόφασης ματαίωσης της Συνόδου.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος Μουν συναντήθηκε εκτάκτως με τον σύμβουλό του σε θέματα ασφαλείας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μετά την ανακοίνωση ματαίωσης της Συνόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v