Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΙΕΑ προειδοποιεί για πιθανή «έλλειψη στον εφοδιασμό» αργού

Το σενάριο από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση της για το πετρέλαιο, κάνει λόγο για απώλειες από το Ιράν παρόμοιες με αυτές που υπήρξαν στον προηγούμενο γύρο κυρώσεων. Για τη Βενεζουέλα, δεν βλέπει να αντιστρέφεται η μεγάλη πτώση της παραγωγής.

Η ΙΕΑ προειδοποιεί για πιθανή «έλλειψη στον εφοδιασμό» αργού

Η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα και οι απώλειες από το Ιράν μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων θα μπορούσαν να αφαιρέσουν 1,5 εκατ. βαρέλια από την αγορά, μέχρι τα τέλη του 2019 μόνο από αυτές τις χώρες.

Το σενάριο από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση της για το πετρέλαιο, κάνει λόγο για απώλειες από το Ιράν παρόμοιες με αυτές που υπήρξαν στον προηγούμενο γύρο κυρώσεων.

Για τη Βενεζουέλα, η ΙΕΑ δεν βλέπει να αντιστρέφεται η μεγάλη πτώση της παραγωγής η οποία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των πολιτικών και οικονομικών αναταραχών.

Η μείωση της παραγωγής από το Ιράν και τη Βενεζουέλα και οποιαδήποτε περαιτέρω διαταραχή θα αφήσει την αγορά αργού «ευάλωτη» σε κλιμάκωση των τιμών, σημειώνει η ΙΕΑ. To brent πριν από λίγες εβδομάδες είχε ξεπεράσει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι δυνητικές απώλειες από τη Βενεζουέλα και το Ιράν θα μπορούσαν να απαιτήσουν αυξημένη παραγωγή από άλλες χώρες, σημειώνει η ΙΕΑ, σύμφωνα με τους Financial Times, προειδοποιώντας ότι δυνητική «έλλειψη εφοδιασμού» θα μπορούσε να κάνει τον ΟΠΕΚ να κρατήσει τις γεωτρήσεις στα σημερινά επίπεδα. 

Οι υπουργοί Ενέργειας από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία συναντώνται στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που η ΙΕΑ βλέπει ότι οι χώρες μέλη του Οργανισμού της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να ανεβάσουν γρήγορα την παραγωγή, κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν στην επέκταση (της παραγωγής)», σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, αλλά υπογραμμίζει ότι οι υποδομές και οι περιορισμοί στα Logistics μάλλον θα συγκρατήσουν τα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v