Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Οι CFOs φοβούνται αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη

Σχεδόν το 77% των CFOs που συμμετείχαν στην έρευνα του CNBC δηλώνουν πως έχουν τουλάχιστον κάποια ανησυχία πως η Ιταλία θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη.

CNBC: Οι CFOs φοβούνται αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη

Η μάχη της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει στα στελέχη επιχειρήσεων ανησυχία πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σύντομα θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το CNBC.

Όπως προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία έρευνα Global CFO Council του CNBC, ο φόβος αυτός έχει γίνει αισθητός στα διοικητικά συμβούλια παγκοσμίως, με σχεδόν το 77% αυτών που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα να δηλώνουν πως έχουν τουλάχιστον κάποια ανησυχία πως η Ιταλία θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη.

Στην έρευνα συμμετέχουν οι CFOs ορισμένων εκ των μεγαλύτερων δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών του κόσμου, που συλλογικά διαχειρίζονται περισσότερα από 4,5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν δυο στους τρεις CFOs είπαν πως η έξοδος της Ιταλίας είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τις εταιρείες τους το επόμενο εξάμηνο, ενώ το ποσοστό «σκαρφαλώνει» στο 90% στην ερώτηση για την επίπτωση μιας τέτοιας κίνησης στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Το outlook για την ευρωζώνη παραμένει θετικό, με τους 20 από τους 42 CFOs που απάντησαν να δηλώνει πως το ΑΕΠ της περιοχής «βελτιώνεται».

Στην ερώτηση για την επίπτωση της απόφασης της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, σχεδόν το 63% είπε πως η ψήφος υπέρ του Brexit έχει ήδη «αρνητική» επίπτωση στη βρετανική οικονομία, ενώ το 12% είπε πως έχει «πολύ αρνητική» επίπτωση. Ωστόσο, σε ότι αφορά την επίπτωση στη δική τους εταιρεία, σχεδόν το 70% είπε πως δεν υπήρξε «καμία επίπτωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v