Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγωγές κρεμμυδιών και πατάτας θα επιτρέψει η Τουρκία

Στην Κωνσταντινούπολη, το κόστος για ένα κιλό κρεμμύδια αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 212% στις 6,5 λίρες (1,4 δολάρια), ενώ οι τιμές της πατάτας αυξήθηκαν στις 6 λίρες (1,3 δολάρια) τον Ιούνιο, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο 94%.

Εισαγωγές κρεμμυδιών και πατάτας θα επιτρέψει η Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένεται να επιτρέψει την εισαγωγή ποσοτήτων πατατών και κρεμμυδιών από ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στις τιμές που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των βασικών τροφίμων, περιλαμβανομένης της πατάτας, των κρεμμυδιών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις απότομες αυξήσεις σε διάφορα τρόφιμα.

«Θα λάβουμε μέτρα για να αποτρέψουμε τη δραματική αύξηση τιμών σε ορισμένα προϊόντα τροφίμων, περιλαμβανομένων των κρεμμυδιών. Θα επιτρέψουμε τις εισαγωγές κρεμμυδιών και πατατών από ορισμένες χώρες και σε συγκεκριμένες ποσότητες», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όπως επισημαίνει η Hurriyet, στην Κωνσταντινούπολη, το κόστος για ένα κιλό κρεμμύδια αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 212% στις 6,5 λίρες (1,4 δολάρια). Ένα κιλό κρεμμύδια πωλούνταν γύρω στις 1,3 λίρες τον περασμένο Ιούνιο. Οι τιμές της πατάτας αυξήθηκαν στις 6 λίρες (1,3 δολάρια) τον Ιούνιο, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο 94%, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ένα κιλό πατάτες πωλούνταν προς 1,5 λίρες.

Απότομες αυξήσεις έχουν καταγραφεί επίσης σε όλα σχεδόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην τιμή του βουτύρου.

Οι αυξήσεις έρχονται την ώρα που ο πληθωρισμός της Τουρκίας παραμένει διψήφιος, ενώ κατακρημνίζεται η αξία της τουρκικής λίρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v