Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής από τον Ιούλιο

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη ήταν η ενίσχυση της τροφοδοσίας της αγοράς και η απομάκρυνση από την πολιτική περικοπών που είχε αποφασιστεί, με στόχο τη σύσφιξη των αποθεμάτων και την αύξηση της τιμής.

ΟΠΕΚ: Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής από τον Ιούλιο

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν επί της αρχής για ενίσχυση του εφοδιασμού της αγοράς αργού, σύμφωνα με πηγή από τον οργανισμό, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπουργοί συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα μέλη του Οργανισμού και τους συμμάχους τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς έκαναν λόγο για μικρότερη κίνηση, που θα κυμαινόταν μεταξύ 300.000-600.000 bpd. Οι αλλαγές στην παραγωγή αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου.

Το κέρδος είναι ονομαστικό. Η πραγματική αύξηση θα είναι μικρότερη, επειδή αρκετές χώρες που παρήγαν λιγότερο αργό το τελευταίο διάστημα θα δυσκολευθούν να επιστρέψουν σε πλήρη απόδοση, ενώ σε άλλες παραγωγούς δεν θα επιτραπεί να καλύψουν το κενό, τόνισαν οι πηγές. 

Το προσχέδιο του ΟΠΕΚ δεν αναφέρεται στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ δεν κάνει λόγο και για την πραγματική αύξηση της παραγωγής. 

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η ενίσχυση του εφοδιασμού της αγοράς και η απομάκρυνση από την πολιτική περικοπών που είχε αποφασιστεί το 2017, με στόχο τη σύσφιξη των αποθεμάτων και την αύξηση της τιμής. 

Νωρίτερα, αντίθεση στην αύξηση των αποθεμάτων είχε εκφράσει το Ιράν, προκαλώντας έντονη διαφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Η τελευταία έχει αναφερθεί στους κινδύνους από δυνητική έλλειψη στην αγορά, καθώς το Ιράν απειλείται με επερχόμενες αμερικανικές κυρώσεις και η Βενεζουέλα έχει χαμηλότερες εξαγωγές.

Η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη ολοκληρώθηκε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v