Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμμαχία με το AKP μπορεί να καταρρεύσει, προειδοποιεί ο Μπαχτσελί

Θέλουμε ένα ισχυρό MHP στη Βουλή. Αν ο Ερντογάν επαναλάβει το λάθος που έγινε με τον Νταβούτογλου, όλα θα τελειώσουν, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος.

Η συμμαχία με το AKP μπορεί να καταρρεύσει, προειδοποιεί ο Μπαχτσελί

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε τον σύμμαχό του, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), ότι «όλα θα τελειώσουν» με τη συμμαχία αν η κυβέρνηση επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, σε συνέντευξή του στα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα Habertürk and Show TV, ο κ. Μπαχτσελί δήλωσε: «έχουμε ήδη πει πως θα στηρίξουμε τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Ως αποτέλεσμα, θα είναι επικεφαλής του εκτελεστικού κλάδου. Όμως θέλουμε ένα ισχυρό MHP στη βουλή. Ο Ερντογάν μπορεί να σχηματίσει την κυβέρνηση που θέλει, αυτό είναι δικό του θέμα. Αν επαναλάβουν το λάθος που έγινε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όλα θα τελειώσουν».

Το AKP, όπως υπενθυμίζει η Hurriyet, είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου του 2015. Ο τότε πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, πρότεινε συνασπισμό μετά τις εκλογές, όμως ο Μπαχτσελί απέρριψε την πρόταση, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επαναληπτικές εκλογές στις οποίες το AKP ξανακέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πέντε μήνες αργότερα.

Ο Μπαχτσελί επέκρινε επίσης στη συνέντευξή του τον Ερντογάν για τη χρήση της λέξης «συνασπισμός», την ώρα που συζητά πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Ο πρόεδρος δεν μπορεί να μοιραστεί την εξουσία του. Αν το κόμμα του δεν έχει αρκετές έδρες στη βουλή, τότε μπορεί να αναζητήσει στήριξη για να εκτελέσει ορισμένες λειτουργίες. Αυτό δεν είναι συνασπισμός. Μπορεί να ονομαστεί συμφιλίωση ή συνεργασία», σχολίασε ο Μπαχτσελί.

Ο επικεφαλής του MHP ξεκαθάρισε επίσης πως εξακολουθεί να έχει παράπονα για διάφορους υποψήφιους βουλευτές του AKP.

«Η προειδοποίησή μου αναφορικά με τη Λαϊκή Συμμαχία στοχεύει σε ορισμένους υποψήφιους του AKP. Το AKP θα πρέπει να γνωρίζει και να το κοιτάξει. Συνεχώς επικρίνουν το MHP και χρησιμοποιούν διαφορετικό είδος ρητορικής. Δεν μιλούν καθόλου για την υποψηφιότητα του προέδρου», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v