Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένοι πάνε οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο για το μεταναστευτικό

Στις 4 το απόγευμα θα ξεκινήσει η άτυπη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό. Η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές δεν αποτελεί επιλογή τονίζει ο Δ. Αβραμόπουλος. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της ΕΕ, προειδοποιεί ο Α. Ταγιάνι. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας.

Διχασμένοι πάνε οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο για το μεταναστευτικό

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το βαθύτατο χάσμα τους για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που τους διχάζει εδώ και χρόνια, και τώρα αποτελεί νέα απειλή για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκαλεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για αυτά τα θέματα που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εχουν δηλώσει συμμετοχή 16 κράτη μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία. Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος είναι προγραμματισμένες για τις 15.30 ώρα Ελλάδας, η έναρξη των εργασιών για τις 16.05 και η λήξη περίπου στις 20.00.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν και οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο είναι κατά πολύ λιγότερες απ’ ότι ήταν το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, ωστόσο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η μετανάστευση αποτελεί την κορυφαία ανησυχία για τους 500 εκατ. Πολίτες της ΕΕ.

Υπό την μεγάλη πίεση που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους στο εσωτερικό, υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ως προς το πώς θα πρέπει να κατανεμηθούν οι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Και, καθώς δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες τους για το άσυλο και τους συνοριακούς ελέγχους, χορηγώντας ταυτόχρονα χρήματα και βοήθεια σε χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής προκειμένου να αποτρέψουν τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής φέτος στην ΕΕ έχουν φτάσει μόλις 41.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Όμως το ζήτημα αυτό έχει «ανεβάσει» και «ρίξει» κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, από την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία, με τους ψηφοφόρους να ευνοούν αυτούς που τάσσονται υπέρ μιας αυστηρότερης στάσης στο μεταναστευτικό.

Χθες Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες με αποδεδειγμένο στάτους ασύλου.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται πιέσεις διότι οι συντηρητικοί σύμμαχοί της, το βαυαρικό CSU, έχουν απειλήσει να αρχίσουν να διώχνουν στα γερμανικά σύνορα όλους τους αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη εγγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, αν το μπλοκ δεν καταλήξει σε συμφωνία για την πιο δίκαιη κατανομή τους.

Αυτοί οι μετανάστες και πρόσφυγες ζουν κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ή σε εύπορα κράτη όπως η Γερμανία και η Σουηδία, όπου επιλέγουν να ξεκινήσουν τη νέα τοςυ ζωή.

Τα πρώην κομμουνιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης, ηγούμενα από την Ουγγαρία και την Πολωνία, έχουν αρνηθεί να δεχθούν νέους μετανάστες/πρόσφυγες, επικαλούμενα λόγους ασφαλείας, μετά τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Το μπλοκ δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στο αδιέξοδο και η διένεξη περνά τώρα και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Καθώς η Γερμανία είναι ο βασικός χρηματοδότης της ΕΕ, οι χώρες του Νότου πήραν υπόσχεση για περισσότερο χρήμα προκειμένου να χειριστούν το μεταναστευτικό, ενώ οι ανατολικές χώρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο περικοπών στα αναπτυξιακά τους πακέτα.

Βιαστική μίνι σύνοδος

Η Μέρκελ πιέζει τώρα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, να κάνουν περισσότερα για το μεταναστευτικό προκειμένου να φτάνουν στη Γερμανία λιγότεροι άνθρωποι, αλλά και για να πείσει το CSU να μην υλοποιήσει το δικό του σχέδιο. Αντιτίθεται στην ιδέα του CSU διότι θα σήμαινε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα εντός της Σένγκεν.

Για να καθησυχάσει το CSU, η Μέρκελ πρέπει να κερδίσει κάτι την Κυριακή, από την βιαστικά οργανωμένη σημερινή άτυπη συνάντηση εργασίας για το μεταναστευτικό, αλλά και από την Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου.

Όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πως πρέπει να περιορίσουν περισσότερο τη μετανάστευση, συνεργαζόμενοι με τρίτες χώρες, αν και αυτή η διαδικασία συχνά αποδεικνύεται αργή.

Η ιδέα του Βερολίνου είναι να στέλνει τους αιτούντες άσυλο πίσω στις ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου πρωτομπήκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Όμως η Ρώμη έχει ήδη απορρίψει τα μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το βάρος που ήδη υφίσταται και έτσι στη σημερινή άτυπη σύνοδο δεν αποκλείεται να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών.

Μεσοπρόθεσμα, η ΕΕ αναμένεται να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη μετανάστευση, κάτι που οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως θα μετατρέψει την ΕΕ σε «φρούριο» απρόσιτο για τους λιγότερο προνομιούχους, με τον επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να ξεπεραστούν οι διχασμοί μεταξύ των κρατών και να βοηθηθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, αντί να επικεντρώνονται οι χώρες μόνο στο πώς θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.

Μέρκελ: Δεν αναμένεται λύση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, πάντως, έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή «λύση» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 28ης-29ης Ιουνίου.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει λύση σε επίπεδο των 28 κρατών μελών επί ενός συνολικού πακέτου για τα μεταναστευτικά ζητήματα» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Λίβανο.

Την ώρα που η Ευρώπη παραμένει βαθιά διχασμένη στο θέμα αυτό, η Άγγελα Μέρκελ επέμεινε στην αναγκαιότητα να επιτευχθούν σύντομα «συμφωνίες σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο» κατά τη διάρκεια της σημερινής μίνι Συνόδου.

«Σίγουρα όλες οι χώρες δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο» από το πρόβλημα, υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από τη Βηρυτό, που έκανε δηλώσεις έχοντας στο πλευρό της τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

«Την Κυριακή θα μας δοθεί η ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη» συνέχισε η καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συνάντηση εργασίας και δεν εκδοθεί, μετά το πέρας της, κοινό ανακοινωθέν.

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προσέλθει στη σημερινή άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Αβραμόπουλος: Η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές δεν αποτελεί επιλογή

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, δήλωσε πως «είναι η ώρα για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν δίκαια, ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Όπως εξάλλου ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της σημερινής συνάντησης, οι όροι παροχής ασύλου στην ΕΕ καθώς και η αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων, αποτελούν δύο ζητήματα η επίλυση των οποίων «είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και τη λειτουργία του χώρου Σέγκεν».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν αποτελεί επιλογή και δεν θα έχει ποτέ αποτελέσματα, και δηλώνει πεπεισμένος ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η πρόοδος είναι εφικτή, όπως η δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η συνεργασία μας με τρίτα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας.

Υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται και θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δηλώνει κάθετα αντίθετος σε κάθε προοπτική δημιουργίας κέντρων τύπου "Γκουαντάναμο" για τους μετανάστες.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρώπης με πνεύμα ευθύνης. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη», τονίζει καταλήγοντας ο Έλληνας Επίτροπος.

Ταγιάνι: Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της ΕΕ

«Εάν κάθε κράτος- μέλος δρα βάσει των δικών του συμφερόντων, τότε η Ένωση θα διαλυθεί» προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξή του στις εφημερίδεςτου γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke.  

Ο Ταγιάνι απηύθυνε έντονη προειδοποίηση στα κράτη- μέλη για τους κινδύνους του εγωισμού στην προσφυγική πολιτική. «Η αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ταγιάνι  θύμισε στα γερμανικά κυβερνητικά κόμματα, που βρίσκονται σε διένεξη για το θέμα, ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα «αμιγώς γερμανικό πρόβλημα». Όπως είπε, η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται εξίσου υπό πίεση. «Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι τώρα οι εθνικές λύσεις. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική».

Η σταθερότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τη σταθερότητα της Γερμανίας, προσέθεσε. Ο ίδιος τάσσεται κατά «μέτρων στα εσωτερικά σύνορα» και υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται εκτός κι όχι εντός της Ε.Ε. «Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αιτίας των προσφυγικών ροών».

«Χρειαζόμαστε hotspots για πρόσφυγες εκτός της Ε.Ε.», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να φανταστεί δύο τέτοια κέντρα στα Βαλκάνια, για παράδειγμα στην Αλβανία ή στη ΠΓΔΜ . «Και χρειαζόμαστε δύο ή τρία τέτοια κέντρα και στην Αφρική». Η Λιβύη, θεωρεί, είναι μία χώρα- κλειδί, που πρέπει να σταθεροποιηθεί επειγόντως. «Στον Νίγηρα, στην Τυνησία και στο Μαρόκο θα μπορούσαν επίσης ενδεχομένως να δημιουργηθούν hotspots» πρόσθεσε ο Ταγιάνι. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v