Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό με χαμηλές προσδοκίες λύσης

Θα έχουμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων δήλωσε η Αγ. Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση και για αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ρώμη θα καταθέσει την πρότασή της. Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό με χαμηλές προσδοκίες λύσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το βαθύτατο χάσμα τους για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που τους διχάζει εδώ και χρόνια, και τώρα αποτελεί νέα απειλή για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για αυτά τα θέματα που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ κατά την άφιξή της.

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρουμε μια εύλογη ισορροπία», δήλωσε ακόμη η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον-- δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα ειναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας.

Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσοτερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει με τρίτα εκτός της ΕΕ ώστε να ανακοπεί η προσφυγική ροή, ενώ σημείωσε ότι η Ενωση πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τα εξωτερικά της σύνορα.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ε. Κόντε πρόσθεσε ότι η Ρώμη θα καταθέσει μια πρόταση για την επίλυση του ζητήματος.

Η άτυπη συνάντηση γίνεται στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εχουν δηλώσει συμμετοχή 16 κράτη μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν και οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο είναι κατά πολύ λιγότερες απ’ ότι ήταν το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, ωστόσο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η μετανάστευση αποτελεί την κορυφαία ανησυχία για τους 500 εκατ. Πολίτες της ΕΕ.

Υπό την μεγάλη πίεση που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους στο εσωτερικό, υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ως προς το πώς θα πρέπει να κατανεμηθούν οι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Και, καθώς δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες τους για το άσυλο και τους συνοριακούς ελέγχους, χορηγώντας ταυτόχρονα χρήματα και βοήθεια σε χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής προκειμένου να αποτρέψουν τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής φέτος στην ΕΕ έχουν φτάσει μόλις 41.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Όμως το ζήτημα αυτό έχει «ανεβάσει» και «ρίξει» κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, από την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία, με τους ψηφοφόρους να ευνοούν αυτούς που τάσσονται υπέρ μιας αυστηρότερης στάσης στο μεταναστευτικό.

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προσέλθει στη σημερινή άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Αβραμόπουλος: Η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές δεν αποτελεί επιλογή

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, δήλωσε πως «είναι η ώρα για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν δίκαια, ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Όπως εξάλλου ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της σημερινής συνάντησης, οι όροι παροχής ασύλου στην ΕΕ καθώς και η αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων, αποτελούν δύο ζητήματα η επίλυση των οποίων «είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και τη λειτουργία του χώρου Σέγκεν».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν αποτελεί επιλογή και δεν θα έχει ποτέ αποτελέσματα, και δηλώνει πεπεισμένος ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η πρόοδος είναι εφικτή, όπως η δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η συνεργασία μας με τρίτα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας.

Υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται και θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δηλώνει κάθετα αντίθετος σε κάθε προοπτική δημιουργίας κέντρων τύπου "Γκουαντάναμο" για τους μετανάστες.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρώπης με πνεύμα ευθύνης. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη», τονίζει καταλήγοντας ο Έλληνας Επίτροπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v