Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγράφουν τα κέρδη τους οι τουρκικές αγορές

Στο 4,7228 δολάριο αλλάζει χέρια η λίρα, σημειώνοντας υποχώρηση 1%. Επιστρέφει η νευρικότητα και οι ανησυχίες για τη μελλοντική οικονομική πολιτική. Ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου. Αμετάβλητος ο BIST 100.

Διαγράφουν τα κέρδη τους οι τουρκικές αγορές

Στην άκρη αφήνουν τα πρωινά κέρδη τους οι τουρκικές αγορές, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, αφότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του κέρδισαν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η τουρκική λίρα νωρίτερα υποχωρούσε 0,5%, στις 4,70 λίρες ανά δολάριο, αν και στο early trading έκανε άλμα 2%. Τα τελευταία λεπτά επεκτείνει τις απώλειες της στο 1% οδηγώντας την ισοτιμία στο 4,7228. Η πτώση της φτάνει στο 3% σε σχέση με το υψηλό ημέρας - των 4,37 λιρών ανά δολάριο - σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.  

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές θα ανακουφιστούν, καθώς έχει αποφευχθεί μία περίοδος πολιτικής αστάθειας», σημειώνει ο Jason Tuvey, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics.

«Ωστόσο, το οποιοδήποτε ράλι γρήγορα θα αντιστραφεί, αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενδυναμωμένη θέση του για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, όπως φοβόμαστε».

Ο δείκτης BIST 100 στο χρηματιστήριο αμετάβλητος στις 95.818 μονάδες, αν και ξεκίνησε συνεδρίαση 3,5% υψηλότερα. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου ενισχύεται στο 16,38% μετά το κλείσιμο της Παρασκευής στο 16,29%, ενώ αυτή του 2ετούς υποχωρεί στο 18,98% από 19,18% προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v