Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Να εξετασθεί μια «συμμαχία προθύμων» στο μεταναστευτικό

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα καταφέρουν να έχουν κοινή συμφωνία για το άσυλο σε αυτή τη Σύνοδο, ενώ, όπως είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση.

Μέρκελ: Να εξετασθεί μια «συμμαχία προθύμων» στο μεταναστευτικό

Η μοίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγκειται στην ικανότητα της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συζήτησης για τη μετανάστευση, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο σήμερα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα κυριαρχήσει το ζήτημα.

Μιλώντας στη Μπούντεσνταγκ και προσπαθώντας να κερδίσει τους επικριτές της, αλλά και να υποστηρίξει την απόφαση της να ανοίξει τα σύνορα το 2015, υποστήριξε ότι ήταν απαραίτητο βήμα για να βοηθήσει τους γείτονες της.

«Η απόφαση μας να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής. Ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα καταφέρουν να έχουν κοινή συμφωνία για το άσυλο σε αυτή τη Σύνοδο, ενώ, όπως είπε, όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση.

Καλώντας για συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες όπως αυτές που έγιναν με την Τουρκία, η Μέρκελ είπε ότι με τους αριθμούς των μεταναστών να μειώνονται, πρέπει να αποκατασταθούν οι αυστηρότεροι έλεγχοι της μετανάστευσης που ίσχυαν πριν από το 2015.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν πριν τον Σεπτέμβριο του 2015, επειδή οι αριθμοί των μεταναστευτικών ροών έχουν μειωθεί, να αναζητήσουμε συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής όπως κάναμε και με την Τουρκία», ανέφερε, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ.

Αν δεν καταφέρουμε να έχουμε μία συμφωνία με τα 28 μέλη της ΕΕ, πρέπει να σκεφτούμε μία «συμμαχία των προθύμων» όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.

Το ελληνικό θέμα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται νέες μεταρρυθμίσεις για να αναχαιτίσει τις πιθανές μελλοντικές κρίσεις στη γέννησή τους, μετά την επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης σε χώρες-μέλη.

«Το ελληνικό πρόβλημα, όπως και άλλα, ήταν μια τεράστια πρόκληση, αλλά μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι σταθερό, τα προγράμματα έχουν τελειώσει και οι χώρες είναι ανταγωνιστικές και αυτό είναι καλό και ένα καλό μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Αλλά χρειάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό συμφωνήσαμε με τη Γαλλία να εργαστούμε από κοινού», είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου για να αποτραπούν άλλες κρίσεις στο μέλλον.

Όλοι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες, δεν θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση χρέους, τόνισε η  Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v