Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Τι θα συμβεί αν παραιτηθεί ο Ζεεχόφερ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει πει πως εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης από την κυβέρνηση Μέρκελ αλλά και από την ηγεσία του CSU. Η Deutsche Welle εξετάζει τι σημαίνει αυτό για την Μέρκελ και την κυβέρνησή της.

Γερμανία: Τι θα συμβεί αν παραιτηθεί ο Ζεεχόφερ

Η ανακοίνωση-έκπληξη του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης από την θέση του στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και από την ηγεσία της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), προκαλεί έντονες αναταράξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Καθώς εισέρχεται σε διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της (CDU) αναφορικά με την πολιτική ασύλου της Γερμανίας, η Deutsche Welle παρουσιάζει τις επιπτώσεις που θα είχε η παραίτηση του κ. Ζεεχόφερ τόσο για την Μέρκελ όσο και για τον κυβερνητικό συνασπισμό CDU-CSU,SPD.

Πως λειτουργεί η παραίτηση;

Το Γερμανικό Σύνταγμα δεν κάνει διάκριση μεταξύ της εθελοντικής παραίτησης και της αποπομπής για τους ομοσπονδιακούς υπουργούς, κάτι που σημαίνει πως ο Ζεεχόφερ πρέπει να ζητήσει από την Μέρκελ να τον απαλλάξει.

Αν το ζητήσει, η Μέρκελ δεν μπορεί να λάβει από μόνη της απόφαση. Θα χρειαστεί να προτείνει την κίνηση αυτή στον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ,  οποίος στη συνέχεια θα είναι αυτός που θα απαλλάξει τον Ζεεχόφερ από την θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Τι μπορεί να κάνει το CSU αν φύγει ο Ζεεχόφερ;

Αν ο Ζεεχόφερ αποφασίσει να εγκαταλείψει τη θέση του, το Βαυαρικό κόμμα του θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο από τις τάξεις του για να αναλάβει την θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Αν, όμως, το κόμμα δεν θέλει πλέον να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU της Μέρκελ και το κεντροαριστερό SPD, θα μπορούσε επίσης να αποσύρει όλους τους υπουργούς του από το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ, βάζοντας έτσι τέλος στην πλειοψηφία της κυβέρνησης στην κάτω βουλή της Γερμανίας, την Bundestag.

Τι θα συμβεί στην κυβέρνηση της Μέρκελ;

Αν το CSU αποφασίσει να ορίσει αντικαταστάτη του Ζεεχόφερ, τότε ο συνασπισμός της Μέρκελ θα παραμείνει στην εξουσία, αν και η καγκελάριος θα έρθει αντιμέτωπη με ακόμα περισσότερες εντάσεις στις σχέσεις της με τους συντηρητικούς συμμάχους της.

Αν το CSU δεν θέλει πλέον να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε υπάρχουν αρκετά σενάρια για τη συνέχεια, κανένα από τα οποία δεν φαίνεται ιδιαίτερα θετικό για τη Μέρκελ:

- Κυβέρνηση μειοψηφίας

Το CDU –και το SPD, αν συμφωνήσει- θα μπορούσε να επιχειρήσει να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς την πλειοψηφία στη βουλή, όμως θα πρέπει συνεχώς να αναζητά εταίρους στην αντιπολίτευση προκειμένου να νομοθετεί, καθώς απαιτείται πλειοψηφία. Κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού, η Μέρκελ είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε να κηρύξει νέες εκλογές από το να επιλέξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα θελήσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

- Σχηματισμός νέου κυβερνητικού συνασπισμού

Το CDU και το SPD θα μπορούσαν επίσης να αρχίσουν να αναζητούν νέο εταίρο για τον συνασπισμό, προκειμένου να πάρει τη θέση του CSU. Θα μπορούσαν πιθανότατα να συμφωνήσουν είτε με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή με τους Πράσινους. Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιθανότατα θα έμπαινε και η θέση της ίδιας της Μέρκελ ως καγκελαρίου της Γερμανίας.

- Ψήφος εμπιστοσύνης

Η τεχνικά νόμιμη αλλά απίθανη τρίτη επιλογή θα ήταν η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Μέρκελ από την Bundestag. Αν το CSU εγκαταλείψει το CDU, τεχνικά θα υπάρχει πλειοψηφία στη βουλή κατά της καγκελαρίου. Ωστόσο, τα άλλα κόμματα θα έπρεπε επίσης ταυτόχρονα να προτείνουν νέο υποψήφιο, κάτι που θεωρείται απίθανο να γίνει λόγω του μεταξύ τους διχασμού.

- Νέες εκλογές

Αν καταρρεύσει η κυβέρνηση της Μέρκελ, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τη διάλυση της Βουλής και για τη διενέργεια νέων εκλογών στη Γερμανία. Η διαδικασία για την κήρυξη νέων εκλογών είναι περίπλοκη, όμως είναι μια επιλογή που η Μέρκελ έχει πει πως προτιμά, από το να ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αν ο Πρόεδρος Σταϊνμάγιερ αποφασίσει να διαλύσει τη βουλή, τότε οι νέες εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν εντός 60 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v