Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τύμπανα εμπορικού πολέμου ηχούν στην παγκόσμια οικονομία

Σε ισχύ δασμοί ΗΠΑ σε εισαγόμενα από Κίνα προϊόντα αξίας 34 δισ. και απειλές για νέο γύρο με στόχο άνω των 500 δισ. Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος της οικονομικής ιστορίας, απαντάει το Πεκίνο, εφαρμόζοντας άμεσα ισόποσους δασμούς.

Τύμπανα εμπορικού πολέμου ηχούν στην παγκόσμια οικονομία

Στον δρόμο ενός πλήρους εμπορικού πολέμου βαδίζουν πλέον οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς σε ισχύ τέθηκαν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να έχει πει πως θα απαντήσει αμέσως αναλόγως.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να βάλει στο στόχαστρο μονομερώς κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων -περίπου το συνολικό ποσό που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από την Κίνα πέρυσι.

Το Πεκίνο απαντάει αμέσως με ισόποσους δασμούς κατά αμερικανικών προϊόντων όπως αυτοκίνητα και αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης η Κίνα επέβαλε δασμούς σε 545 προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντισταθεί στο bullying των ΗΠΑ στο εμπόριο, υπογραμμίζοντας πως η αμερικανική κίνηση βλάπτει σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες προμηθειών και αξίας και πυροδοτεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, η Κίνα θα συνεχίσει με τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμά της, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οπως μεταδίδει το CNBC, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σημείωσε ότι ενώ η χώρα του αρνήθηκε να «χτυπήσει» πρώτη, αναγκάζεται να αντιδράσει μετά την έναρξη του «μεγαλύτερου εμπορικού πολέμου της οικονομικής ιστορίας» από τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση στα ασιατικά χρηματιστήρια είναι μέχρι στιγμής ψύχραιμη, με τους επενδυτές να σχολιάζουν πως οι κινήσεις των δύο πλευρών είχαν ήδη προεξοφληθεί. Οι δείκτες στις κυριότερες ασιατικές αγορές διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη, με τους κινεζικούς μάλιστα να γράφουν κέρδη άνω του 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v