Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed συνεχίζει να βλέπει σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει σε έκθεση προς το Κογκρέσο πως οι φοροαπαλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να δώσουν μια ήπια ώθηση στην ανάπτυξη αργότερα τη φετινή χρονιά.

H Fed συνεχίζει να βλέπει σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων

H οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν ισχυρή κατά το πρώτο μισό του έτους, αναφέρει η Fed στην εξαμηνιαία της έκθεση προς το Κογκρέσο, στην οποία επισημαίνει ότι αναμένει να συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. 

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση που καταθέτει η κεντρική τράπεζα στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στη θέση του προέδρου. 

Το περιεχόμενο του εγγράφου των 63 σελίδων ευθυγραμμίζεται με το τρέχον outlook της Fed, σύμφωνα με το οποίο η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία δικαιολογούν αυξήσεις επιτοκίων, αλλά η έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων σημαίνει πως πρέπει να παραμείνουν σταδιακές. 

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως έχει επεκταθεί με σταθερό ρυθμό» επισημαίνει η Fed στην έκθεση της, προσθέτοντας πως η οικονομία συνεχίζει να στηρίζεται από το ευνοϊκό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, την ισχυρή ανάπτυξη στο εξωτερικό και τις υποστηρικτικές δημοσιονομικές συνθήκες στο εσωτερικό. 

Ως εκ τούτου, η Fed αναμένει ότι θα ήταν κατάλληλες «περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις» επιτοκίων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει στην έκθεση πως οι φοροαπαλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση Τραμπ ενδεχομένως να έχουν συμβάλλει στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και αναμένεται να δώσουν μια ήπια ώθηση στην ανάπτυξη αργότερα τη φετινή χρονιά. 

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται πως η αύξηση των μισθών είναι πιο αδύναμη από ότι θα αναμενόταν με βάση το πολύ χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το ποσοστό της ανεργίας. Η αύξηση των μισθών ήταν ήπια το πρώτο εξάμηνο, σημειώνει η Fed, ενδεχομένως λόγω της αδύναμης παραγωγικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v